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This memo is in response to your request for guidance on whether the assessment 
statute expiration date (ASED) may be changed in IRS systems when the Service finds 
a substantial omission of income as defined under Internal Revenue Code § 6501(e)(1). 
 
We conclude that the Service may enter Transaction Code (TC) 560 to update the 
ASED in IRS systems to reflect the correct six-year statute period provided in I.R.C. 
§ 6501(e)(1) when the Service finds a substantial omission of income under that 
section. 
 
FACTS 
 
You requested this advice in connection with the processing of certain amended tax 
returns received after the standard three-year statute of limitations. These returns 
amend timely filed tax returns but report a substantial omission of income as defined in 
I.R.C. § 6501(e)(1). The amended returns are filed before the expiration of the six-year 
statute of limitations described in I.R.C. § 6501(e)(1). 
 
Currently, the Service requests a manual assessment of the tax reported on these 
amended tax returns by completing Form 2859, Request for Quick or Prompt 
Assessment. Even though the assessment is timely under I.R.C. § 6501(e)(1), the 
Service must make a manual assessment because (1) IRS systems reflect the original 
ASED as three years from the due date of the tax return and (2) the date of assessment 
for the tax on each amended return falls after that ASED date reflected in IRS systems.  
 
The Service could update the ASED in IRS systems by entering TC 560 with the correct 
date computed under the six-year statute of limitations described in I.R.C. § 6501(e)(1). 
However, entering TC 560 to update the ASED would allow any function within the 
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Service to make an additional assessment through the updated ASED reflected on IRS 
systems. For example, the Service would assess further additional tax reported on a 
second amended tax return if the second amended tax return is filed and tax is 
assessed before the updated ASED reflected on IRS systems. Or, the Service could 
start an examination of the taxpayer months after the TC 560 is entered and assess 
additional tax before the updated ASED reflected on IRS systems. 
 
LAW AND ANALYSIS 
 
I.R.C. § 6501(a) provides the general rule that the amount of any tax shall be assessed 
within three years after the tax return is filed. I.R.C. § 6501(b)(1) provides that a return 
is deemed filed on the due date if it is filed early but is deemed filed on the date filed if it 
is filed late. 
 
I.R.C. § 6501(e)(1) lists an exception to the three-year period of limitations of I.R.C. 
§ 6501(a) for three substantial omissions of income. The exception applies to an 
individual taxpayer filing Form 1040 when (i) the taxpayer omits from gross income an 
amount properly includible in excess of 25 percent of the gross income stated in the 
return, (ii) the taxpayer omits from gross income more than $5,000 attributable to certain 
foreign financial assets, or (iii) the taxpayer omits from gross income a constructive 
dividend. I.R.C. § 6501(e)(1) does not apply to the first two scenarios listed in this 
paragraph if the amount omitted from gross income is disclosed in the return, or in a 
statement attached to the return, in a manner sufficient to apprise the Service of the 
nature and amount of the income. 
 
When the Service finds a gross omission of income under I.R.C. § 6501(e)(1), it may 
assess tax or begin a proceeding in court for the collection of tax without assessment at 
any time within six years after the return was filed. The Service may assess any 
increased deficiency before the expiration of this period and is not limited to an 
assessment of tax related to the gross omission. Colestock v. Commissioner, 102 T.C. 
380 (1994). 
 
Because the six-year period of limitations on assessment under I.R.C. § 6501(e)(1) 
does not apply solely to the tax related to the gross omission of income found, the 
Service may enter TC 560 to update the ASED in IRS systems to the date computed 
under the six-year statute of limitations described in I.R.C. § 6501(e)(1). This would 
permit, for example, the Service to assess tax reported on a second amended return if 
the Service makes the assessment before the updated ASED reflected on IRS systems. 
This would also permit the Service to start an examination of a taxpayer months after 
the TC 560 is entered and assess any additional tax if the Service makes the 
assessment before the updated ASED reflected on IRS systems. 
 
Please call (202) 317-5700 if you have any further questions. 
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