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Retroactive Refunds of State-Lncome Tax 

This is in response to your request for technical 
assistance which was prompted by the recent court decisions 
concerning the taxation of federal pensions by various 
states. Affected states are now paying tax refunds based on 
the state income taxes which had been paid on federal 
pensions. These refunds are being paid in the form of cash 
or credit vouchers. you have raised a Dumber of issues 
pertaining to the federal tax treatment of the state tax 
refunds, and we address these issues below. 

First, you ask whether these state income tax refunds 
are subject to the recovery rules under section 111 of the 
Internal Revenue Code. The recovery rules under section 111 
are part of what ~s known as the tax benefit rule. The tax 
benefit rule has an exclusionary component and an 
inclusionary component. Together these components provide 
that a recovery, including a refund of state taxes, is 
subject to the tax benefit rule only if a federal income tax 
deduction was taken in a prior year for the amount that has 
been recovered. The exclusionary component of the rule is 
set forth in section 111 and excludes from gross income the 
recovery of any amount deducted in a prior year if the 
deduction did not result in a federal income tax benefit. 
The inclusionary component of the rule has been developed 
through case law and provides that gross income includes the 
recovery of any amount deducted in a prior _year __it._ th~__ ___ 
deduction resulted in a tax benefit. Accordingly, a refund 
of state taxes will not be subject to the tax benefit rule, 
nor includible in gross income, if in a prior year the 
taxpayer did not take a deduction for state taxes paid or to 
the extent'a deduction did not result in a tax benefit to 
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the taxpayer.' 

Second, you ask whether the interest received on state 
tax refunds is fully taxable under section 61 of the Code. 
In general, interest paid to an individual on a state tax 
refund is includible in income for federal tax purposes. 
This is true whether or not the taxpayer realized a tax 
benefit from deducting the refunded tax in a prior year. 

Third, if a state tax refund and interest are paid in 
the form of a credit voucher, and the refund, or a portion 
thereof, is includible in income under the tax benefit rule, 
you question whether the amount includible in gross income 
is limited to the amount of the voucher that is actually 
used to offset state income taxes in the tax year that the 
amount is used. An alternative would be to include in gross 
income the full amount of the voucher in the tax year that 
the taxpayer receives the voucher. Under normal 
circumstances, when a taxpayer is due a refund for state 
income taxes that have been overpaid (through withholding or 
otherwise), the taxpayer may choose to either receive the 
refund immediately, usually in cash, or in the future as a 
credit against future taxes. Because the taxpayer exercises 
control over whether or not to receive the refund 
immediately, even if the taxpayer chooses to have the refund 
credited in a later year, the taxpayer would be considered 
to have constructively received income in the year the state 
admits its liability and the taxpayer makes the choice 
(assuming, of course, that the taxpayer has realized a tax 
benefit in a prior year from a deduction for state income 
taxes paid) . 

The circumstance at hand is different because the 
taxpayers who are entitled to vouchers do not have control 
over whether to receive their refunds immediately in the 
form of cash or as a voucher. Hence, the taxpayer who is 
only entitled to a voucher will not have constructively 
received the full amount of the voucher in the year the 
state admits its liability. Instead, assuming the taxpayer 
uses the cash method of accounting, the taxpayer should 
include in gross income the amount of the vo~cher that is 
actually used to offset state lncome taxes in the tax year 
that the amount is so used. For example, if one-half of a 
total voucher is used in 1996 to offset a 1995 state income 
tax liability, the taxpayer should report one-half of the 
total voucher as income for 1996. 

1 Although credits and exclusions from income may also produce 
tax benefits, they will not be at issue with respect to state 
income taxes paid and recovered by federal pensioners. 
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Your fourth question pertains to the technical accuracy 
of the Table 5 worksheet, previously found in IRS 
Publication 525. Table 5 provides a means for determining 
the taxable amount of a recovery of a deduction taken before 
1987. Upon review, we conclude that the worksheet is 
technically accurate and reflects the tax law in the 
relevant years. 

Table 5 is designed to figure the tax benefit of an 
itemized deduction taken in a year when the zero bracket 
amount (ZBA) was in effect. The ZBA did not reduce adjusted 
gross income in arriving at taxable income; rather, the ZBA 
was made a part of the tax rate schedule, whereby the zero 
(tax rate) bracket amount was the first income bracket in 
the schedule. Taxpayers were permitted to deduct on their 
returns an amount called "excess itemized deductions" which 
was equal to the excess of a taxpayer's total itemized 
deductions over the ZBA appropriate for that taxpayer. 2 

Table 5 outlines an initial step for determining the 
tax benefit of a deduction taken prior to 1987, which is 
merely to list "excess jtemized deduotions" from the p~iOL 

year. The taxpayer is considered to have experienced, at 
most, a tax benefit to the extent the taxpayer's total 
itemized deductions exceeded the ZBA. 

A subsequent step in the tax be~efit analysis requires 
the taxpayer to examine taxable income to determine if the 
amount computed in the initial step truly represents a prior 
year tax benefit to the taxpayer. Table 5 provides in part 
that if taxable income was less than the ZBA, the tentative 
tax benefit listed in the initial step, or "excess itemized 
deductions," should be reduced by the excess of the ZBA over 
taxable income. This is because there is no tax benefit 
from an itemized deduction to the extent taxable income 
would not otherwise have been taxed due to the ZBA. We 
believe that all of the computations outlined in Table 5 are 
still technically accurate, and the table can be relied upon 
for a proper computation of the tax benefit for years prior 
to 1987. 

Lastly, you ask whether a period of limitation issue 
arises under Chapter 66 of the Code, considering that 
refunds will be paid for tax years as early as 1983. When a 
taxpayer recovers an amount properly deducted in a prior tax 
year, a period of limitation issue does not arise. A 

2 The standard deduction replaced the ZBA pursuant to the 
1986 Tax Reform Act. The standard deduction is incorporated in 
the worksheet for determining the taxable amount of a recovery of 
a deduction taken after 1986. 
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recovery is only significant as an item of gross income in 
the year it is recovered. If an itemized deduction was 
proper in the year taken, the taxpayer cannot amend the 
prior year return to include the recovery as income or to 
delete the deduction. Therefore, it does not matter if the 
prior year is closed due to a period of limitation since 
income and deductions do not change in that year. 3 

We hope this information is helpful to you. If you 
have additional questions, contact Judith A. Lintz at 622­
4940. 

Assistant Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 

f~1~nDd,11UJJOl,P'MPT
By uANBRT 
Rudolf M. Planert 
Chief, Branch 4 

3 The Tax Court has recognized an "erroneous deduction 
exception," holding that the tax benefit rule cannot be applied to 
require the inclusion of recovered amou~ts in inQQme_if the~ were 
erroneously allowed as deductions in a year which is closed. 
Canelo v. Commissioner, 53 T.C. 217 (1969). The Service published 
its nonacquiescence with this conclusion in 1982. Canelo, Nonacq., 
1982-1 C.B. 1. 

Because it is the position of the Service to apply the tax 
benefit rule even when recovered amounts were improperly deducted, 
all recovered amounts should be treated the same so that the period 
of limitation will never be an issue. Nevertheless, with respect 
to the refund of state income taxes paid on federal pensions, if 
a deduction was taken for state taxes in the vear of ?aYment, it 
H'liltml~Jt'lyRaiIiU: (tie tZmtcLhm WAtt.. in~!I!~~eF , ----- .~ 


