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subject: Generation of Notices for Small Dollar Amounts 

This responds to your memorandum of January 14, 1997, 
requesting clarification of the advice we gave in our March 10, 
1992, memorandum regarding whether the Service is required to 
issue notices with small dollar amounts to taxpayers. 

ISSUE 

Whether	 the Service is required to notify a taxpayer that 
the Service has made an adjustment to the taxpayer's account, 
even if the notice reflects only a small or zero balance. 

CONCLUSION 

The type of adjustment made to the taxpayer's account 
governs whether the Service is required to issue notice to the 
taxpayer. The Service is required to notify taxpayers if the 
Service wishes to assess a deficiency in respect of any tax 
imposed by subtitle A or B or chapter 41, 42, 43, or 44. In 
situations not subject to such a restriction on assessment, the 
Service is not legally required to notify the taxpayer that the 
Service has made an adjustment to the taxpayer's account. 
However, there are compelling policy reasons for the Service to 
notify taxpayers of any adjustment to taxpayers' accounts. 

FACTS 

The Service's current practice i8 to notify taxpayer8 if ~he 
Service makes adjustments to their accounts. ~ome have 
que8tioned the efficiency of the Service iS8uing notices showing 
a 8mall or zero balance. However, most taxpayer8 and 
practitioners have in~icated that they want the Service to i8sue 
notices of adjustments to taxpayers' accounts. You have 
requested that we review the advice provided in our March 10, 
1992, memorandum to determine if the Service i8 required to issue 

PMTA:0~1UU 



- 2 ­

notice that the Service has made an'adjustment to a taxpayer's 
account. 

DISCUSSION 

Situation. Where Notice is Reguired 

Notice Required Prior to Assessment 

Implicit in the analysis contained in our March 10, 1992, 
memorandum is the concept that the Service must give notice to 
taxpayers prior to the assessment of certain taxes. Section 
6212(8) of the Code state. that if the Service determine.' there 
is a deficiency, as defined in section 6211, in respect of any 
tax imposed by subtitle A or B or chapter 41, 42, 43, or 44, the 
Service is authorized to send notice of such deficiency to the 
taxpayer by certified or registered mail. In general, section 
6213(a) states that the Service cannot assess such a deficiency
unless it issues a notice of deficiency to the taxpayer and the 
appropriate statutory waiting period has expired. Accordingly,
the Service must provide notice to taxpayers under section 
6213(a) regardless of the amount of the deficiency to be 
assessed. 

Notice Required After Assessment 

Section 6213(b)(1) of the Code provides that the Service 
must give notice to a taxpayer of an assessment of tax based on a 
mathematical or clerical error. Also, under section 6213(b)(2),
the taxpayer is entitled to protest such an assessment. 
Therefore, the Service must give notice to a taxpayer of any
adjustment made to the taxpayer's account based on a mathematical 
or clerical error, regardless of the balance due. The Service is 
also required to provide notice to the taxpayer of a termination 
or jeopardy assessment under section 6851, 6852, or 6861. 

Abatement of Assessment 

In some situations; the assessment ot tax may result in a 
small balance due. In such situations, section 6404(c) of the 
Code allow. the Service to abate the unpaid portion of the 
assessment of any tax, or any liability in respect thereof, if 
the administration and collection cost. would not justify pursuit 
ot the debt. Our memorandum of March 10, 1992, discus.e. whether 
notice and demand for payment under section 6303(a) of the Code 
is required prior to abatement of an amount under section 
6404(c). The memorandwa correctly concluded that the Service 
does not have to issue a notice under 6303(a) if it intends to 
abate a small dollar amount under 6404(c). 
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SituatiQns Where NQtice Is Not Reguired 

In situations nQt subject tQ the restrictions Qn assessment 
di8cu88ed above, the Service does nQt have tQ prQvide nQtice to 
taxpayer. prior to assessing taxes or penalties. Such a 
situatiQn exists in the example YQU provided Qt a NQtice CP-2S of 
adju8tment reSUlting in a zero balance. In this example, the 
taxpayer. tiled a joint return showing a retund ot $59.00, 
however, the Service assessed. $59.00 penalty based on a tailure 
to pay estimated income tax as provided in section 6654 ot the 
CQde. The Notice CP-25 intorm. the taxpayers Qt the adjustment 
to their accQunt, and reflects a zero balance fQr the taxable 
year. This nQtice'accQmplishes three essential administrative 
purposes. (1) it intorms the taxpayers,that they will nQt be 
receiving an anticipated refund, (2) it explains why they will 
not be receiving the anticipated refund, and (3) it Qffers them 
the opportunity to contact the Service if they believe a mistake 
has been made. 

Section 6665 of the Code provides that it a taxpayer files a 
return, the Service does not have to give notice prior to 
assessing a penalty for failure to pay estimated income tax under 
section 6654. Accordingly,.in your example, the Service is not 

. required to notify the taxpayers of the adjustment made tQ their 
account. However, there are compelling policy reaSQns for the 
Service to issue such a notice. 

. . 
The taxpayers are expecting a refund based on their return. 

If the Service makes an adjustment to their account that 
eliminates or reduces their retund, reasonable taxpayers would 
want to be informed of such an adjustment. Without such nQtice
and explanatiQn, taxpayers would undoubtedly inquire to obtain 
the important infQrmation contained in the CP-25 notice. 

The better policy would be tQ continue the current 
administrative practice of· ~otifying taxpayers when the Service 
ad usts tax a ers' accounts, re ardless of the balance due. 

JODY J. BREWSTER 
Assistant Chief Counsel 
(Inc e Tax' ccounting) 
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