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SUBJECT: Appeals Arbitration Procedure

By e-mail dated June 10, 1999, you requested advice with respect to two concerns
raised by section 1001 of the Internal Revenue Service Restructuring and Reform
Act of 1998 (RRA 98). First, you ask whether the ex parte rule in section 1001
applies to Appeals personnel who are parties to a mediation or arbitration
proceeding. Second, you ask whether Appeals should include an ex parte waiver
clause in the. agreements to mediate-and arbitrate-signed by the taxpayerand =~ = -

Appeals.

Section 1001(a)(4) of RRA 98 provides that the plan to reorganize the Internal
Revenue Service (Service) shall ensure an independent appeals function and the
plan will include a prohibition on ex parte communications between appeals officers
and other Service employees to the extent that such ex parte communications
appear to compromise the independence of the appeals officers. Section
1001(b)(1) preserves specific tax rights and remedies and provides that nothing in
the plan “shall be considered to impair any right or remedy . . . to recover any
internal revenue tax . . . . RRA 98 section 3465 codified existing Alternative
Dispute Resolution (ADR) procedures and added a pilot program for binding
arbitration. The legislative history acknowledges Congressional awareness of the
extent to which Appeals participates in ADR proceedings and the intent to codify
that process. H.R. Conf. Rep. No. 105-599, at 290-291 (1998).

We believe that the prohibitions of section 1001(a)(4) contemplates appeals officers
acting in their settlement role capacity rather than acting as an arbitrator ¢r ~
mediator in an ADR proceeding. As such, we do not believe RRA 98 section
1001(a)(4) is implicated when an appeals officer is acting in a non-appeals role,
i.e., a third-party neutral in an ADR proceeding. As enacted, section 7123(b)(2),
codifies existing ADR procedures for disputes of all sizes, which includes appeals
officers acting as arbitrators in an ADR proceeding.
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Even if we assymed that the legislative history was not clear, courts would have to
construe RRA 98 as a whole and saek to harmonize its provisions so that none of
them are denied. Ransomes America Corp. v. Spartan Distributors, 914 F. Supp.
183, 186 (W.D. Mich. 1996). Logic would dictate that harmony between the
sections requires the recognition of the distinction between appeals officers acting
in their settlement role capacity versus acting as a third-party neutral in an ADR
proceeding. Even if section 1001(a)(4) applied, it appears it would only apply when
an appeals officer was “representing” the Service in an ADR proceeding as
opposed to when acting as a third-party neutral, which is the role of the appeals
officer in an ADR.

Since we think that ex parte communications are not prohibited by section
1001(a)(4), a waiver is probably unnecessary. If, however, you want to include a
waiver clause in the agreements to mediate, it should make the distinctions
regarding the role of the appeals officer in the ADR proceedings, as described
above.

Please contact Peter Reilly at (202) 622-8034 if you have any further questions or
wish for us to review the matter further.




