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This memorandum is in response to your request for our views on several matters 
relating to adding an "I" (for ineligible) indicator on the Centralized Authorization File 
(CAF). 

Background 

OPR has never notified taxpayers that individuals that the taxpayers designated as their 
representatives have been suspended or disbarred from practice before the IRS. Last 
year, SB/SE's return preparer coordinators, on OPR's advice, began checking Forms 
2848, Power of Attorney and Declaration of Representative, to confirm that the 
designated representatives were eligible to practice before the IRS. This exercise 
revealed that a significant number of designated individuals.eitherdid not have a current' 
state license as an attorney or CPA or were not active enrolled agents. In those cases, 
the return preparer coordinator notified the taxpayer listed on the Form 2848 that was 
checked, but other taxpayers designating the same individual as a representative were 
not notified that the individual was ineligible to practice before the IRS. 

OPR, return preparer coordinators, and CAF units do not have the ability to manually 
notify each taxpayer designating a particular individual as their representative that the 
individual is ineligible to practice before the IRS. It is curr~mtly unclear whether the IRS 
is able to send automatic computer-generated notices to taxpayers designating an 
ineligible representative on Form 2848. 
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Issues: 

The main questions raised by your office were regarding communications -between the 
IRS, the ineligible representative, and the taxiJayer regarding the individual's ineligibility 
to represent the client before the IRS. 

IRS Communications with the Ineligible Representative 

After the IRS determines that an individual is ineligible to practice before the IRS, the 
IRS should correspond with the individual to inform him ~f the determination. The 
correspondence should inform the individual of the basis for the determination, and 
should afford the individual an opportunity to establish that the determination is 
erroneous. The correspondence should also indicate that the IRS will be dealing with 
the taxpayer directly, or with an alternative representative if the taxpayer has designated 
one, unless and until the ineligible representative can establish that the determination of 
ineligibility was erroneous. Although Circular 230-does not require that an ineligible 
representative inform his clients that he is no longer eligible to practice before the IRS, 
the IRS can certainly suggest in the written correspondence that the ineligible 
representative notify his clients that he can no longer represent them before the IRS. 

IRS Notice to Taxpayer 

Only those individuals listed in Circular 230 sections 10.3, 10.5(d}, and 10.7 are eligible 
to represent taxpayers in front of the IRS. Thus, if the IRS determines that a designated 
individual is ineligible to practice before the IRS, and the individl:lal attempts -to do so, 
the IRS cannot accept that representation. Rather, the IRS has to deal-directly with the 
taxpayer or another individual whom the taxpayer has designated to represent her, who 
is authorized to practice before the IRS. 

If the taxpayer has not designated an alternative representative, in the IRS's first 
contact with the taxpayer after the IRS has determined that the designated individual is 
not eligible to practice before the IRS, the IRS .employee should explain to the-taxpayer 
that the IRS is dealing with the taxpayer directly because the individual designated on 
the Form 2848, "Power-of Attorney and Declaration <>f 'Representative" has not 
established to the IRS that he is eligible to r.epresent taxpayers before the IRS. The 
correspondence also should inform the taxpayer of the taxpayer's right{Q-designate 
another representative who is authorized to practice before the IRS. 
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Representative's Notice to Client 

Although an individual who loses her eligibility to practice cannot represent a taxpayer 
before the IRS, there is no specific requirement in Circular 230 that the individual notify 
her clients that she is no longer eligible to -practice before the IRS.' The ineligib~e 
individual should not, however, conduct herself in a manner that may improperly 
suggest to the taxpayer that the individual is still representing the taxpayer before the 
IRS. If the client is under the impression that the individual is still their representative, 
the individual should make it clear to the taxpayer that she can no longer represent the 
client regarding IRS matters. If the ineligible individual fails to inform a client that she 
can no longer represent the client before the IRS and, thereby, perpetuates the client's 
misconception that the individual is still representing the client, under Circular 230 
section 10.81, the Director of OPR can consider that in determining whether to reinstate 
the individual as a practitioner at some later date. 

If you have any questions, please contact Bridget Tombul at 622-7679. 

1 Although Circular 230 does not specifically require practitioners who become ineligible to.practice to 
inform their clients of the change in their eligibility status, section 10.5(k)(4) of Circular 230 provides that 
individuals ineligible to practice before the IRS may not1itate or imply that they are eligible to practice 
before the IRS. In addition, practitioners who are attorneys and CPAs may have a duty under their State 
ethical rules to inform their clients that they-ean no longer represent them before the IRS. For example, 
ABA Model Rule 1.16(d) provides that a lawyer who must-terminate representation~i.e. he receives notice 
that he is not eligible to practice before the Service) has a duty to protect his client's interests, including 
giving notice of the termination {o the client. Further, Article V of the AICPA Code of Professional 
Conduct requires that members be diligent in discharging their f"esponsibHities to a client. Although the 
AICPA Code is not as explicit as the ABA Model RiJles, it-<:el'tainly implies a duty to.proteet a client's 
interest, which would include-the duty to notify the -client<lf the CPA's ineligibility to practice so that the 
client can retain other representation. 


