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You have requested our assistance in connection with the above-referenced 
ruling request. Specifically, you have asked us to address issues raised by the 
Taxpayer regarding the application of section 4976 and section 61 of the Internal 
Revenue Code. Ms. Janet Laufer of my staff explained to John Chappell of your staff 
in a telephone conversation on July 12, 1999, that the ruling request does not contain 
sufficient information to form a basis for addressing Taxpayer's questions regarding the 
application of section 419A(c) of the Code to the proposed transaction, and that you 
should coordinate with the Employee Plans Division on those questions since that 
Division has ruling jurisdiction over section 419A(c). 

FACTS 

The Trust) 
has received a determination letter that it is exempt from taxation as a voluntary 
employees' beneficiary association (VEBA) under section 501 (c)(9) of the Code. The 
purpose of the _Trust is to rovide a fundin mechanism for employee welfare 
benefits provided under the Program). 

a subsidiary of Taxpayer, maintained the 
Trust), also a VEBA. The 

Trust contained assets consisting solely of after-tax employee contributions used to 
provide long-term disability benefits to participants of the 

isability Plan). Effective December 31, 
1996, the Trust was terminated, and its assets were transferred to the 
_Trust. All assets transferred from the Trust were deposited into 
a subaccount wlthin the_Trust known as the Account". 
Pursuant to the ~rust, a·portion of the assets of the ~ccount 
was used to purchase an annuity contract to provide continuing long-term disability 
benefits to persons receiving benefits under the Disability Plan on 

PMTA:O'1C::O:U,"" 
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The_Trust further provides that after purchase of the 
annuity contract, the Account may be used to fund a~e section 
501 (c)(9) permissible benefits for active employee participants in th~Trust who 
were also participants in the~rust. The~ccount 
assets have not been used for any purpose other than to purchase the annuity contract. 

Former participants of the Trust who are active employees of
 
Taxpayer and its affiliates now receive long-term disability coverage under Program.
 
Long-term disability benefits provided under Program are sUbstantially equal to long­

term disability benefits provided underthe~rust.
 

Taxpayer's request further states that it is "administratively impossible to trace 
assets of th~ccountto particular contributing employees and former 
employees." Taxpayer proposes to amend the ~rust to transfer the_ 
~ccountassets from the Account to the remainder of the 
~rust, and use the transferred assets to provide permissible section 501 (c)(9) 
benefits to all participants in the _Trust. 

Taxpayer asks for a ruling that the proposed use of amounts in the _ 
_ Account to provide permissible section 501 (c)(9) benefits to all participants in 
the _Trust will not be considered a prohibited reversion under section 
4976(b)(1)(C) of the Code that would be subject to the excise tax under section 4976(a) 
of the Code. Taxpayer also requests a ruling that the proposed use of assets will not 
result in the realization or recognition of gross income by Taxpayer, the VEBA, or any 
participant or beneficiary thereunder. 

Section 61 (a) of the Code provides that, unless otherwise excepted, gross
 
income includes all income from whatever source derived.
 

Section 111 (a) of the Code provides ,that gross income does not include income 
attributable to the recovery during the taxable year of any amount deducted in any prior 
taxable year to the extent such amount did not reduce the amount of tax imposed by 
Chapter 1 of the Code. That section, in part, codifies the "tax benefit rule". Generally, 
the tax benefit rule requires the inclusion in income of certain amounts that were 
deducted in a prior tax year and that generated a tax benefit through a reduction in the 
amount of tax liability in the prior tax year. Estate of Block v. Comm'r, 39 B.T.A. 338 
(1939), affd sub nom. Union Trust Co. v. Comm'r, 111 F.2d 60 (7th Cir. 1939), cert. 
denied, 311 U.S. 658 (1940); Rev. Rul. 85-186,1985-2 C.B. 84. In Hillsboro Nat'l Bank 
v. Comm'r, 460 U.S. 370 (1983), the Supreme Court in part held that income may 
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arise under the tax benefit rule, even though there is no actual recovery of funds that 
were previously deducted, if an event occurs that is "fundamentally inconsistent" with 
the premise on which a deduction was taken in a prior year. 

Section 419(a) of the Code governs an employer's deductions for contributions 
paid or accrued by an employer to a welfare benefit fund. After-tax employee 
contributions to a welfare benefit fund are not allowable as a deduction to the employer. 

Section 4976(a) of the Code imposes an excise tax in the amount of 100 percent 
of the amount of any disqualified benefit provided by a welfare benefit plan. 

Section 4976(b)(1) provides that the term lIdisqualified benefit" means­

(A) any post-retirement medical benefit or life insurance benefit 
provided with respect to a key employee if a separate account is required 
to be established for such employee under section 419A(d) and such 
payment is not from such account, 

(B) any post-retirement medical benefit or life insurance benefit provided 
with respect to an individual in whose favor discrimination is prohibited unless 
the plan meets the requirements of section 505(b) with respect to such benefit 
(whether or not such requirements apply to such plan), and 

(C) any portion of a welfare benefit fund reverting to the benefit of the 
employer. 

Section 4976(b)(3) of the Code provides that section 4976(b)(1 )(C) does not 
apply to any amount attributable to a contribution to the fund that is not allowable as a 
deduction under section 419 for the taxable year or any prior taxable year. 

ANALYSIS 

Application of Section 4976 

The Trust consisted solely of after-tax employee contributions 
and earnings thereon.' Consequently, all amounts in the Anchor Hocking Account are 
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attributable to after-tax employee contributions. After-tax employee contributions to a 
welfare benefit fund are not deductible by the employer. Thus, the 
Account contains only amounts attributable to contributions to the rust 
that were not "allowable as a deduction under section 419 for the taxable year or any 
prior taxable year" within the meaning of section 4976(b)(3) of the Code. Accordingly, 
pursuant to that section, Code section 4976(b)(1 )(C) does not apply to any portion of 
the Account that may revert to Taxpayer. 

Application of Section 61 

The proposed use of assets should not result in the realization or recognition of gross 
income by Taxpayer under section 61. 

2 You may want to indicate in the ruling that the issue of whether the participants 
will receive income as a 'result of the proposed use of amounts in the Anchor Hocking 
Account to provide permissible section 501 (c){9) benefits will depend upon the 
availability of an exclusion from the participants' income under the specific sections of 
the Code pertaining to those benefits. The issue of income to the VEBA would be 
addressed in your discussion of unrelated business taxable income under section 512 
of the Code. 
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If you have any questions regarding this memorandum, please contact Janet 
Laufer at 622-6060. 

MARY OPPENHEIMER 

/hfJ-.,\ 
by� MARK SCHWIMMER 

Chief, Branch 4 
Office of the Associate 

Chief Counsel 
(Employee Benefits and 

Exempt Organizations) 


