
Internal Revenue S~r~lce 

memorandum 

date: SEP 3 0 !Sl97 

to. Larry Heben
 
·Employee Plans Technical and Actuarial Division
 

from. Chief, Branch One
 
·Office of Associate Chief Counsel
 

(Employee Benefits and Exempt Organizations)
 

subject: R I' ofu 1.ng Request 

This is in response to your request of July 1, 1997, that we 
provide you with assistance on a private letter ruling request 
from the above-referenced taxpayer. The request concern~relief 

from withholding from a distribution from a qualified plan after 
the death of the taxpayer's husband. . 

~, 

~ipant 1.n t e 
....... (the Plan) before his death. The total amount of death 
~s payable under the Plan is approximately $IIIIIIII His 
designated beneficiaries are his parents and his sister. Each of 
them has renounced an ri hts to benefits under the Plan. The 
taxpayer, plans to receive the entire 
distribution from the P an e1.t er in a direct trustee-to-trustee 
rpllover to an individual retirement account (IRA) in her name or 
directly from the estate of If she receives the 
funds directly or from the estate, she intends to roll them over 
within 60 days to a new IRA which she will create in her own name 
and inentification number. 

In addition to other rulings, the taxpayer has requested a 
ruling to the effect that she will not be subject to the 20% 
income tax withholding rule of section 3405(c) (1) of the Code if 
she elects under section 401(a) (31) to have the $lIIIIIIIpaid 
directly to an eligible retirement plan or IRA. 

Section 402(a) states that, except as otherwise provided in 
section 402, any amount actually distributed to any distributee 
by any employees' trust described in section 401(a) which is 
exempt from tax under section 501 (a) shall be taxable to the 
distributee, in the taxable year of the distributee in which 
distributed, under section 72 (relating to annuities) . 
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Section 402(c) (4) defines an eligible rollover distribution 
to mean any distribution to an employee of all or any portion of 
the balance to the credit of the employee in a qualified trust. 
Such term does not include any distribution which is one of a 
series of substantially equal periodic payments, made not less 
frequently than annually, over the life or life expectancy of 
the employee or the joint lives (or joint life expectancies) of 
the employee and the employee's designated beneficiary. 
Such term also does not include any distribution which is one of 
a series of substantially equal periodic payments made not less 
frequently than annually for a specified period of ten years or 
more. Finally, such term does not include any distribution to the 
extent such distribution is required under section 401(a) (9). 

Section 402(c) (9) states that if any distribution 
attributable to an employee is paid to the spouse of the employee 
after the employee's death, sections 402(c) (1) through 40~(c) (8) 
shall apply to such distribution in the same manner as if the 
spouse were the employee. 

Section 3405(c) provides that in the case of any designated 
distribution which is an eligible rollover distribution, sections 
3405(a) and (b) shall not apply and the payor of such 
distribution shall withhold from such distribution an amount 
equal to 20% of such distribution. Section 3405 (c) (2) states 
that the 20% withholding rule shall not apply to any 
distribution if the distributee elects under section 
401(a) (31) (A) to have such distribution paid to an eligible 
retirem~nt plan. 

Provided that: the 
is a plan described in sect~on 401, the 
is to receive would otherwise be includible ~n 

gross income under s~ou rule f~ on issue 
two, we hold that if~~has the ~paid 
directly to the trustee of an ~ndiv~dual retirement plan 
established in her name, the distribution would not be subject to 
the 20% withholding of section 3405(c) (1) (B) . 

If you have any questions about this memorandum, contact 
William D.Gibbs of my staff at 622-6030. 

I~
.CHARLES T. 


