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subject: Reporting Gift Card Redemptions on Form 8027 

This Chief Counsel Advice responds to your request for assistance. This advice may 
not be used or cited as precedent. 

ISSUE 

How should amounts redeemed with a gift card be reported on Form 8027, Employer's 
Annual Information Return of Tip Income and Allocated Tips? 

CONCLUSION 

Amounts redeemed with a gift card should be treated like cash. The amount redeemed 
is reported as a gross receipt to the extent the gift card is used to purchase food and 
beverages. If the patron may use the gift card for tipping as well, then the tip amount 
should be treated as a cash tip paid to the service provider. If the patron uses a credit 
card for tipping when redeeming the gift card for food and beverages, then the tip 
amount is reported as a charge receipt with a charged tip on Form 8027. 

FACTS 

Taxpayers sell gift cards that customers may redeem for food and beverages. Gift 
cards differ in amount and whether any amount of the gift card may be used to pay a tip 
typically depends upon the policy of the establishment. Thus, when customers redeem 
gift cards, the gift cards may cover the food and beverage and the tip costs in part or in 
full. When gift cards cover the food and beverage and tip costs in part, customers may 

PMTA:01646 



POSTS-142030-07 2 

leave additional cash or use a credit card to cover these costs. You have asked how 
affected establishments should report the redemption of gift cards on Form 8027, 
Employer's Annual Information Return of Tip Income and Allocated Tips. You advised 
that taxpayers have indicated they would like to treat the redemptions as charge 
receipts. You are concerned that treating the redemption as charge receipts could 
affect the calculation of the charged tip rate, which is determined by the charge receipts 
and charged tips amounts. 

LAW AND ANALYSIS 

Section 6053(c)(1 ) of the Internal Revenue Code requires large food and beverage 
establishments to "report to the Secretary...the following information with respect to 
each calendar year: (A) The gross receipts of such establishment from the provision of 
food and beverages (other than nonallocable receipts). (B) The aggregate amount of 
charge receipts (other than nonallocable receipts). (C) The aggregate amount of 
charged tips shown on such charge receipts. (D) The sum of--(i) the aggregate amount 
reported by employees to the employer under subsection (a), plus (ii) the amount the 
employer is required to report under section 6051 with respect to service charges of 
less than 10 percent." This information is reported on the Form 8027. Section 31.6053­
3(a)(3) of the Income Tax Regulations. 

The regulations define the terms necessary to complete the Form 8027: gross receipts, 
nonallocable receipts, charge receipts, and charged tips. Gross receipts include "all 
receipts (other than nonallocable receipts), from the provision of food or beverages by a 
large food or beverage establishment from cash sales, charge receipts (including 
charged tips only to the extent the cash sales amount has been reduced due to the 
employer paying cash to tipped employee for charged tips due them), ...and the retail 
value of complimentary food or beverages...served to customers." Section 31.6053­
3(j)(1). Nonallocable receipts are "receipts which are attributable to carryout sales or to 
services with respect to which a service charge of 10 percent or more is added." 
Section 31.6053-3(j)(3). Charge receipts include "credit card charges and charges 
under any other credit arrangement." Section 31.6053-3(j)(4). Other credit 
arrangements include house charges, city ledger, and charge arrangements to country 
club members. A tip included on a charge receipt is a charged tip. Section 31.6053­
3(j)(4). 

Although the regulations do not specifically address the treatment of gift cards, receipts 
from the sale of gift cards are not included in the definition of gross receipts. Amounts 
redeemed with a gift card either to purchase food and beverages or to tip the server do 
not fall within the definitions of charge receipts, charged tips, and nonallocable receipts. 
Customers use the amounts redeemed with gift cards as cash to cover meal costs. 
Accordingly, because gross receipts include all cash sales from the provision of food or 
beverages, the amounts redeemed should be treated as gross receipts for purposes of 
Form 8027. To the extent that customers may redeem gift cards for tipping, the tip 

. amounts should be treated as cash tips paid to the servers. 
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Customers who use gift cards may also use credit cards and cash to leave tips and 
cover meal costs. Taxpayers should report these amounts appropriately as gross 
receipts, charge receipts, or charged tips. When customers use gift cards and credit 
cards to leave tips or cover meal costs, taxpayers should report the credit card amounts 
that cover meals costs as charge receipts and the tip amounts as charged tips. When 
customers use gift cards and cash to leave tips or cover meal costs, taxpayers should 
report the value of the gift cards and cash amounts as gross receipts on Form 8027. 
Tipped employees should report the amount of the cash tips to the employer. Section 
31.6053-1. 

CASE DEVELOPMENT. HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS 

This writing may contain privileged information. Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information. If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views. 

If you have any further questions, please call Marie Cashman or lIya Enkishev at (202) 
622-0047. 


