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This memorandum responds to your request for assistance.  This advice may not be 
used or cited as precedent. 

ISSUE 

Whether a person who, in the course of a trade or business, receives a check for an 
amount in excess of $10,000 and cashes the check, must make a return of information 
under I.R.C. § 6050I. 

CONCLUSION 

The transaction is not reportable under I.R.C. § 6050I as there was no receipt of cash in 
a reportable transaction.   
 
FACTS 
 
The issue addressed herein is based on a non-taxpayer specific scenario.  The facts 
are that a person engaged in a trade or business received as payment on a transaction 
a personal check in excess of $10,000 in the course of the trade or business.  Instead of 
depositing the personal check, the person cashed the personal check with a check 
casher.   
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LAW AND ANALYSIS 
 
Section 6050I(a) provides that any person who is engaged in a trade or business and 
who in the course of a trade or business receives more than $10,000 in cash in one 
transaction (or two or more related transactions) must make the return of information 
with respect to the receipt of cash.  Reporting is completed on Form 8300.   
 
The focus of I.R.C. § 6050I is on the reporting of “cash” transactions.  The information 
provided on Form 8300 is used to assist in tracking cash – the persons who have 
handled the cash (Parts I, II and IV of Form 8300) and a description of the transaction 
(Part III of Form 8300).   
 
Reg. § 1.6050I-1(c) defines, among other terms, “cash,” “recipient” and “transaction.”   
Generally, “cash” means the coin and currency of the United States or any other 
country.  Reg. § 1.6050I-1(c)(1).  As to amounts received on or after February 3, 1992, 
“cash” also includes a cashier’s check, bank draft, traveler’s check or money order 
having a face amount of not more than $10,000 received in a designated reporting 
transaction or received in any transaction in which the recipient knows that such 
instrument is being used in an attempt to avoid the reporting of the transaction under 
I.R.C. § 6050I.  Reg. § 1.6050I-1(c)(1)(ii).  However, a personal check does not 
constitute cash under the regulation.  Reg. § 1.6050-1(c)(1)(vii) Example 3. 
 
The regulation defines “recipient” as the person receiving the cash.  Reg. § 1.6050I-
1(c)(8).  We interpret this to mean a person receiving the cash in the course of the 
recipient’s trade or business.  See Reg § 1.6050-1(a)(1)(i).  “Transaction” means the 
underlying event precipitating the payer’s transfer of cash to the recipient (such as a 
sale of goods or services).  The term “related transactions” means any transactions 
conducted between a payer (or its agent) and a recipient of cash in a 24-hour period, or 
during a period of more than 24 hours if the recipient knows or has reason to know that 
each transaction is one of a series of connected transactions.  Reg. § 1.6050I-1(c)(7).    
 
In this case, the payer in the transaction (the underlying event) paid with a personal 
check.  A personal check is not “cash” and a person receiving the personal check is not 
a “recipient” of “cash” for I.R.C. § 6050I reporting purposes.  The subsequent cashing of 
the check was not a receipt of cash for the underlying event (the relevant transaction).  
Nor was the cashing of the check a related transaction that relates to the underlying 
transaction between the payer and recipient.  The cashing of the check was a separate 
act by the recipient at a check casher.  Neither the receipt of the personal check nor the 
subsequent check cashing is a transaction reportable under I.R.C. § 6050I. 
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CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS 
 
This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views.  This document 
may not be cited as precedent.  I.R.C. § 6110(j)(3). 
 
Please call (202) 622-4940 if you have any further questions.   
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