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This memorandum responds to your request for assistance dated March 4, 2010.  This 
advice may not be used or cited as precedent. 
 

ISSUE 

Whether the IRS may use a non-written consent from the taxpayer to allow an e-fax 
service provider to receive tax information transmitted by the IRS to the taxpayer 
through the provider’s e-fax process. 

CONCLUSION 

Use of non-written consents for disclosures to e-fax providers is not the type of situation 
intended by the amendment of the regulations governing taxpayer consents.  
Additionally, return information transmitted in this manner is subject to inherent 
possibilities for misuse or inadvertent unauthorized disclosure.  For these reasons, the 
IRS should not use non-written consents for this purpose. 

FACTS 

Technological advances have resulted in an increase in the use of e-faxes by 
taxpayers.  E-faxes allow persons who do not have fax machines to receive faxed 
documents via an electronic transmission of data.  To receive an e-fax, an e-fax service 
provider gives the recipient a fax number.  When someone faxes to that number, the e-
fax service provider converts the fax to a digital file and emails the digital file to the 
recipient as an attachment.  An increasing number of taxpayers have requested that the 



 
DISA-109639-10 2 
 
IRS transmit tax information to them via an e-fax service provider.  Taxpayers prefer this 
method of transmission of tax information because the taxpayer receives the tax 
information directly on his/her computer and because the e-fax method of transmission 
allows taxpayers to receive faxes even if the taxpayer does not own a fax machine.  
This question arises because of the administrative burden associated with the IRS’s 
requirement that a taxpayer submit a written consent before the IRS will fax the 
taxpayer’s return or return information via an e-fax service provider.  A non-written 
consent by telephone would be a less cumbersome way for a taxpayer to authorize the 
IRS to utilize an e-fax service provider. 
 

LAW AND ANALYSIS 

Under section 6103(c), the IRS may disclose return or return information to a person 
designated by the taxpayer in a request for or consent to disclosure unless the 
disclosure would seriously impair federal tax administration.  Generally, a taxpayer 
makes a request for or consent to disclosure by signing a separate written document.  
Treas. Reg. § 301.6103(c)-1(b). 
 
In 2003, the IRS amended the treasury regulations under section 6103(c) to authorize a 
non-written consents for disclosure in cases where a taxpayer requests a disclosure for 
the purpose of resolving a federal tax matter.  Treas. Reg. § 6103(c)-1(c)(2).  The 
purpose of this amendment was to facilitate situations where, for example, a taxpayer 
brings a friend, relative or other person to an interview and for whom the IRS does not 
have a POA on file or to authorize the IRS to speak to a return preparer or CPA about 
the taxpayer’s return.  Treas. Reg. § 6103(c)-1(c)(2)(ii), IRM 11.3.3.2.1.  The 
amendment was not intended for disclosures solely for the taxpayer’s convenience, 
such as to a mortgage company to facilitate the taxpayer’s application for a mortgage.  
IRM 11.3.1.10(9). 
 
Returns and return information sent by fax present additional security issues even if the 
Service faxes the return or return information directly to the taxpayer, arising from the 
fact that faxed documents can sit unattended in a fax machine allowing for the 
possibility of unintended disclosure to persons not authorized to receive the information.  
See generally IRM 11.3.1.10. 
 
While there are several pilot programs underway, the IRS currently does not transmit 
return information by email.  Consequently, many taxpayers would prefer the IRS to 
transmit return or return information to them via an e-fax so that the taxpayer can 
receive return information on his/her computer instead of in a paper format or because 
the taxpayer does not have a fax machine.   
 
Although the use of an e-fax service provider would facilitate taxpayers’ receipt of return 
information in the absence of direct email from the IRS, this arrangement does not fit 
neatly within the intended use of non-written consents envisioned by the regulations.  
While one could argue that the taxpayer is seeking to use the e-fax process to resolve a 
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tax matter, the recipient of the disclosure from the Service (the e-fax service provider) 
really does not contribute to that resolution other than to pass along the return 
information in a manner (email) that the Service’s practices currently prohibit.  As such, 
it is markedly unlike the situations where the taxpayer brings someone to an in-person 
or telephone conference with the IRS or where the taxpayer wants the IRS to discuss 
his/her return with a preparer or CPA.  Additionally, because an e-fax service provider is 
likely to be a business concern and not a single individual, the disclosure of return 
information would be fraught with possibilities of misuse of the information transmitted, 
either inadvertently or otherwise.  Consequently, for the protection of the Service in the 
event a taxpayer’s information is mishandled or disclosed in an unauthorized manner by 
an e-fax service provider, we believe it prudent for the Service to obtain a written 
consent from the taxpayer so that there is no question about whether the taxpayer 
agreed in advance for the Service to transmit return information in this manner. 
 
A prior opinion from this office analyzed the applicability of non-written consents in the 
context of a telephone conversation between a hearing-impaired taxpayer and the IRS, 
during which the IRS portion of the conversation would be simultaneously translated 
into electronic text to the taxpayer by a Relay Service Operator.  While a Relay Service 
Operator could be said to be analogous to an e-fax service provider, the fact a taxpayer 
using a Relay Service Operator participates in a real-time telephone conversation and 
gives the non-written consent as part of that conversation, distinguishes it from the e-fax 
question at issue here.   
 
This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views. 
 
Please call (202) 622-7950 if you have any further questions. 
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