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This memorandum responds to your inquiry regarding practice before the Service by 
New Jersey public accountants.   

Issue 

Whether individuals who hold current public accountant permits in New Jersey, but who 
are not certified public accountants, are eligible to practice before the IRS by virtue of 
their public accountants’ status?   

Conclusion   

Yes.  The statute and regulations provide that an individual who is duly qualified to 
practice as a CPA in any State, territory, or possession of the United States or the 
District of Columbia may represent a person before the IRS.  Under the Accountancy 
Act of 1997, public accountants have the same rights and privileges as a certified public 
accountant in New Jersey.  1997 N.J. Laws c. 259 (West).  Thus, for purposes of 
Circular 230, public accountants licensed to practice public accountancy in New Jersey 
are eligible to practice before the IRS by virtue of their public accountant’s license.    

Facts 

Two categories of individuals may practice public accountancy in New Jersey: CPAs 
and public accountants.  Further, any professional services required by law or regulation 
to be performed by a CPA may, by statute, be performed by a CPA or public 
accountant.  N.J. Stat. Ann. § 45:2B-69 (West 2004).  

Law and Analysis 

Section 500(c) of Title 5 of the United States Code sets forth the general rules for 
practicing before United States administrative agencies.  This section provides that an 
individual who is duly qualified to practice as a CPA in a State may represent a person 
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before the IRS by filing with the agency a written declaration that he is currently 
qualified as provided by this subsection and is authorized to represent the particular 
person in whose behalf he acts.  The regulations governing practice before the IRS 
(Circular 230) mirror 5 U.S.C. § 500(c).  Section 10.2(b) of Circular 230 defines a CPA, 
in relevant part, as any person who is duly qualified to practice as a CPA in any State.  
Section 10.3(b) further provides that any CPA who is not currently under suspension or 
disbarment from practice before the IRS may practice before the IRS by filing with the 
IRS a written declaration that he or she is currently qualified as a CPA and is authorized 
to represent the party or parties on whose behalf he or she acts.   

The decision to include CPAs within the class of professionals entitled to practice before 
the IRS by virtue of their State professional status is discussed in H.R. Rep. No. 1141, 
89 Cong. Cong., 1st Sess. (October 25, 1965).  In explaining why CPAs are not subject 
to the Service’s admission procedures, the House noted: 

  
[T]here is a presumption that members in good standing of the 
profession[] of . . . certified public accountancy are of good moral 
character, and that surveillance by . . . State associations of 
certified public accounts [sic] will sufficiently insure the integrity of 
practice by such persons before the Internal Revenue Service. The 
cumbersome admission procedures of the Internal Revenue 
Service seem unwarranted in their impact on duly qualified . . . 
certified public accountants.  

Id. at 4.       

Under New Jersey law, individuals must be licensed to practice public accountancy.  
See N.J. Stat. Ann. § 45:2B-44 (West 2004).  New Jersey generally issues CPA 
licenses to persons 18 years or older who have good moral character, and have at least 
150 semester hours of education with a concentration in accounting or its equivalent 
from an accredited institution of higher education, provided that the person also passed 
all sections of an examination designated by the New Jersey Board of Accountancy.  
N.J. Stat. Ann. §§ 45:2B-49 and 45:2B-50.  Beginning in 1997, New Jersey stopped 
issuing a public accountant’s license to new applicants, but any person registered as a 
public accountant on April 6, 1998 may continue to hold the designation “public 
accountant” and is eligible to renew their license.  N.J. Stat. Ann. § 45:2B-52.  Further, 
any professional services required by law or regulation to be performed by a CPA may, 
by statute, be performed by a CPA or public accountant.  N.J. Stat. Ann. § 45:2B-69.   

CPAs and public accountants licensed to practice public accountancy in New Jersey 
must renew their license triennially.  N.J. Stat. Ann. § 45:2B-58.  As a condition for 
renewal of license, CPAs and public accountants must complete 120 credits of 
continuing professional education during the immediately preceding triennial period of 
licensure.  N.J. Stat. Ann. § 45:2B-68.   Moreover, CPAs and public accountants must 
comply with the same ethical standards and are subject to the same disciplinary actions 
for violations of these standards.      
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Therefore, while the state of New Jersey no longer registers new applicants as public 
accountants, it will renew public accountant licenses for those persons who held that 
designation on April 6, 1998, provided that these individuals meet the same continuing 
education requirements imposed on CPAs.  Public accountants also must comply with 
the same ethical standards and are subject to the same disciplinary actions as CPAs.   
Further, any professional services required by law or regulation to be performed by a 
CPA may, by statute, be performed by a CPA or public accountant.  Accordingly, a 
person who holds a current public accountant’s license, is, for practical purposes, a 
CPA, and is, therefore, eligible to practice before the IRS. 
 
This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views. 

If you have any questions, please contact this office at 202-622-3400. 
 
 
cc: Associate Chief Counsel (General Legal Services) 
         Attn: Kirsten Witter 
  


