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This memorandum responds to your inquiry regarding practice before the Internal 
Revenue Service (IRS) by California public accountants. 

Issue 

Whether individuals who hold current public accountant permits in California, but who 
are not certified public accountants, are eligible to practice before the IRS by virtue of 
their public accountants’ status? 

Conclusion 

Yes.  The statute and regulations provide that an individual who is duly qualified to 
practice as a CPA in any state, territory, or possession of the United States or the 
District of Columbia may represent a person before the IRS.  Under California law, a 
registered and licensed public accountant has the same rights and privileges as a 
certified public accountant.  CAL. BUS. & PROF. CODE Ch. 1 (2003).  Thus, for purposes 
of Circular 230, a public accountant registered and licensed in California is eligible to 
practice before the IRS by virtue of his public accountant’s license.   

Facts 

Two categories of individuals may practice public accountancy in California:  CPAs and 
public accountants.  Further, any professional services required by law or regulation to 
be performed by a CPA may, by statute, be performed by a CPA or public accountant.  
CAL. BUS. & PROF. CODE §§ 5051 and 5036 (2003). 

Law and Analysis 

Section 500(c) of title 5 of the United States Code sets forth the general rules for 
practicing before the United States administrative agencies.  This section provides that 
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an individual who is duly qualified to practice as a CPA in a State may represent a 
person before the IRS by filing with the agency a written declaration that he is currently 
qualified as provided by this section and is authorized to represent the particular person 
in whose behalf he acts.  The regulations governing practice before the IRS (Circular 
230) mirror 5 U.S.C. §500(c).  Section 10.2(b) of Circular 230 defines a CPA , in 
relevant part, as any person who is duly qualified to practice as a CPA in any State.  
Section 10.3(b) further provides that any CPA who is not currently under suspension or 
disbarment from practice before the IRS may practice before the IRS by filing with the 
IRS a written declaration that he or she is currently qualified as a CPA and is authorized 
to represent the party or parties on whose behalf he or she acts.   

The decision to include CPAs within the class of professionals entitled to practice before 
the IRS by virtue of their State professional status is discussed in H.R. Rep. No. 1141, 
89 Cong. Cong., 1st Sess. (October 25, 1965).  In explaining why CPAs are not subject 
to the Service’s admission procedures, the House noted: 

[T] here is a presumption that members in good standing of the profession 
of . . . certified public accountancy are of good moral character, and that 
surveillance by . . . State associations of certified public accountants [sic] 
will sufficiently insure the integrity of practice by such persons before the 
Internal Revenue Service.  The cumbersome admission procedures of the 
Internal Revenue Service seem unwarranted in their impact on duly 
qualified . . . certified public accountants. 

Id. At 4. 

Under California law, only individuals possessing a permit to practice public 
accountancy issued by the Board may practice public accountancy in the state1.  CAL. 
BUS. & PROF. CODE § 5050 (2003).  The Board issues licenses to practice public 
accountancy to CPAs and public accountants.   

A CPA is an individual who has received from the California Board of Accountancy (the 
Board) a certificate of certified public accountant and who holds a valid permit to 
practice under the Business and Professions code.  CAL. BUS. & PROF. CODE § 5033 
(2003).  CPA licenses are generally issued to individuals who have satisfied certain 
educational requirements which include a set amount of accounting or business-related 
coursework, have passed all four sections of the CPA examination administered by the 
Board, have passed the ethics examination, have satisfied certain experience 
requirements, and have not committed crimes constituting grounds for denial of 
licensure2.  CAL. BUS. & PROF. CODE § 5080 through 5095 (2003). 
                                            
1 Out-of-state and foreign licensed CPAs whose principal place of business is outside of California may 
temporarily practice in California until December 31, 2005.  CAL BUS. & PROF. CODE § 5050 (2003).  
Beginning January 1, 2006, these individuals may temporarily practice only if they satisfy certain 
qualifications, register with the Board, and pay a fee.  CAL BUS. & PROF. CODE § 5096 (2003).  
2 The educational and experience requirements vary.  For example, the working experience requirement 
for an applicant with a masters degree in accounting is less than that of an applicant with a bachelor’s 
degree in accounting. 
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A public accountant is any person who has registered with the Board as a public 
accountant and who holds a valid permit for the practice of public accountancy.  CAL. 
BUS. & PROF. CODE § 5034 (2003).  The state last admitted new applicants as public 
accountants in 1968.  Former § 5070.1, added by Stats.1967, c. 709, p. 2082, § 1, 
relating to qualifications of prior applicants for registration as public accountants, was 
repealed by Stats.1968. c. 519, p. 1160 § 1.  California law provides that public 
accountants have the same rights and privileges as CPAs.  See, e.g., CAL. BUS. & 
PROF. CODE §§ 5051 and 5036 (2003).  It further provides that any services that are 
required by law to be performed by a CPA may be performed by a CPA or public 
accountant.  CAL. BUS. & PROF. CODE § 5036 (2003) and 44 Op. Atty Gen. Cal. 161 
(1964). 

The California Business and Professions Code provides for the issuance of two-year 
permits to engage in the practice of public accountancy in the state.  CAL. BUS. & PROF. 
CODE § 5070 (2003).  Only those persons holding a permit to practice public accounting 
may hold themselves out to the public as being qualified for the practice of public 
accounting in the state.  CAL. BUS. & PROF. CODE §§ 5055 and 5056 (2003). Permits to 
engage in the practice of public accounting may be renewed upon application provided 
the CPA or public accountant has completed 80 hours of continuing education.  CAL. 
BUS. & PROF. CODE §§ 5070.5(a) and 5026 (2003) and CAL. CODE REGS. tit. 16, §§ 80 
through 94 (2004).     

Public accountants, like CPAs, may be disciplined and potentially lose their permit to 
practice accountancy for any failure to comply with the provisions of the Business and 
Professions Code or any violation of the conduct provisions contained in section 480 of 
the Business and Professions Code.  CAL. BUS. & PROF. CODE §§ 5096.2 and 5060-
5063 (2003). 

Accordingly, while the state of California no longer qualifies persons as public 
accountants, it will renew public accountant permits of those individuals who held the 
authority to practice accounting in California as of 1968, provided that these individuals 
meet the same continuing education requirements imposed on CPAs.  Public 
accountants also must comply with the same ethical standards and are subject to the 
same disciplinary actions as CPAs.  California law provides that public accountants 
have the same rights and privileges as CPAs.  Thus, a person who holds authority as a 
public accountant and a current California public accountant’s permit, is, for practical 
purposes, a CPA, and is, therefore, eligible to practice before the IRS. 
 
This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office at (202) 622-3400. 
 
cc: Associate Chief Counsel (General Legal Services) 
 Attn: Kirsten Witter 


