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Special Counsel to the Associate Chief Counsel 
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subject: Alabama Public Accountants 

 This memorandum responds to your inquiry regarding practice before the IRS by 
Alabama public accountants. 

ISSUE 
 
Whether individuals who hold current public accountant permits in Alabama, but who 
are not certified public accountants, are eligible to practice before the IRS by virtue of 
their public accountants’ status? 

CONCLUSION 

 
Yes.  The statute and regulations provide that an individual who is duly qualified to 
practice as a CPA in any State, territory, or possession of the United States or the 
District of Columbia may represent a person before the IRS.  Under Alabama law, 
persons who hold an Alabama public accountant’s permit have the same rights and 
privileges as a certified public accountant in that state.  2003 Ala. Acts 393, § 1.  Thus, 
for purposes of Circular 230, public accountants who hold permits to practice 
accounting in Alabama are eligible to practice before the IRS by virtue of their public 
accountant's permit. 
 
FACTS 
 
Two categories of individuals may receive annual permits to practice public 
accountancy in Alabama: CPAs and public accountants.  Under Alabama law, a CPA is 
a person holding a certificate issued under section 34-1-4 of the Code of Alabama, 
corresponding provisions or prior law, or the accountancy act or similar law of any other 
state or country.  A public accountant is an individual qualified and accepted for 
registration under section 34-1-8 of the Code of Alabama.   
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LAW AND ANALYSIS 
 
Section 500(c) of Title 5 of the United States Code sets forth the general rules for 
practicing before United States administrative agencies.  This section provides that an 
individual who is duly qualified to practice as a CPA in a State may represent a person 
before the IRS by filing with the agency a written declaration that he is currently 
qualified as provided by this subsection and is authorized to represent the particular 
person in whose behalf he acts.  The regulations governing practice before the IRS 
(Circular 230) mirror 5 U.S.C. § 500(c).  Section 10.2(b) of Circular 230 defines a CPA, 
in relevant part, as any person who is duly qualified to practice as a CPA in any State.  
Section 10.3(b) further provides that any CPA who is not currently under suspension or 
disbarment from practice before the IRS may practice before the IRS by filing with the 
IRS a written declaration that he or she is currently qualified as a CPA and is authorized 
to represent the party or parties on whose behalf he or she acts. 

The decision to include CPAs within the class of professionals entitled to practice before 
the IRS by virtue of their State professional status is discussed in H.R. Rep. No. 1141, 
89 Cong., 1st Sess. (October 25, 1965).  In explaining why CPAs are not subject to the 
IRS's admission procedures, the House noted: 

[T]here is a presumption that members in good standing of the 
profession[] of . . . certified public accountancy are of good moral 
character, and that surveillance by . . . State associations of certified 
public accounts [sic] will sufficiently insure the integrity of practice by   
such persons before the Internal Revenue Service.  The cumbersome 
admission procedures of the Internal Revenue Service seem   
unwarranted in their impact on duly qualified . . . certified public 
accountants. 

Id. at 4. 

The Alabama Public Accountancy Act of 2003 provides for the issuance by the Alabama 
State Board of Public Accountancy of annual permits to engage in the practice of public 
accounting in the state.  Ala. Code § 34-1-11(a) (2003).  An annual permit to engage in 
the practice of public accounting may be issued, upon application1, to any person who 
holds a certificate of CPA under section 34-1-4 or who is registered as a public 
accountant  under section 34-1-8, provided the person meets certain compliance 
requirements2.  Ala. Code § 34-1-11(a).  Only certified CPAs or registered public 
                                            
1 Applications for renewal of the annual permit must be accompanied by evidence that the applicant 
satisfied the Board’s continuing professional education requirements during the preceding year.  Ala. 
Code § 34-1-11(c).    
2 To receive a permit, the CPA or public accountant generally must: (1) be a citizen of the United States 
or have declared the intent to become a citizen; (2) have attained the age of 19 years; (3) be of good 
moral character; and (4) meet the experience requirement of one year of experience in the practice of 
public accounting as defined by the accountancy board's rules and regulations.  Ala. Code § 34-1-11(a) 
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accountants holding a valid permit may issue a report on financial statements or 
otherwise offer to render any attest service, as defined in section 34-1-2.  Ala. Code § 
34-1-16(9); see also Ala. Admin. Code 30-X-3-.03.   

The Board grants a CPA certificate to any person who successfully passed the required 
uniform national CPA written examination and has a baccalaureate degree, including an 
accounting concentration, from an accredited college or university, provided the person 
is a citizen of the United States (or has declared his intent to become a citizen), attained 
the age of 19 years, and is of good moral character.  Ala. Code § 34-1-4.  Prior to 
October 2, 1978, residents of Alabama who were citizens of the United States (or had 
declared their intent to become citizens), attained the age of 19 years, and was of good 
moral character could, on application, register with the Board as a public accountant3.  
Ala. Code § 34-1-8(1).  The Board stopped registering new applicants as public 
accountants on October 2, 1978, but persons registered with the Board as public 
accountants prior to October 2, 1978, may renew their permits to practice public 
accounting in the State annually, provided they meet the same continuing education 
requirements for CPAs.  Ala. Code § 34-1-11(c).   

Accordingly, while the state of Alabama no longer registers new applicants as public 
accountants, the State issues permits to practice public accounting to persons who 
registered as public accountants prior to October 2, 1978.  These individuals must meet 
the same continuing education requirements imposed on CPAs.  Public accountants 
also must comply with the same ethical standards and are subject to the same 
disciplinary actions as CPAs.  Ala. Code § 34-1-12.  Further, under Alabama law, any 
professional services required to be performed by a CPA may be performed by a CPA 
or public accountant.  Thus, public accountants in the State of Alabama have the same 
rights and privileges as CPAs.  Any person who holds a current public accountant’s 
permit in the state of Alabama is, therefore, for practical purposes, a CPA and is eligible 
to practice before the IRS. 

This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views.  

If you have any questions, please contact this office at 202-622-3400. 

 
cc:  Associate Chief Counsel (General Legal Services) 
          Attn: Kirsten Witter 
  
 
 
 
                                                                                                                                             
and (e).   
3 From October 2, 1974 to October 1, 1978, the applicant also had to pass a written 
examination administered by the Board.  Ala. Code § 34-1-8(2).   
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