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This memorandum responds to your inquiry regarding practice before the Service by 
Oregon public accountants. 

Issue 

Whether individuals who hold current public accountant permits in Oregon, but who are 
not certified public accountants, are eligible to practice before the IRS. 

Conclusion  

No.  The statute and regulations provide that an individual who is duly qualified to 
practice as a CPA in any State, territory, or possession of the United States or the 
District of Columbia may represent a person before the IRS.  Under Oregon law, 
persons who hold an Oregon public accountant’s license do not have the same rights 
and privileges as a certified public accountant in that State.  Thus, Oregon public 
accountants are not duly qualified to practice as a CPA, and, therefore, are not eligible 
to practice before the IRS by virtue of their public accountant’s permit.    

Facts 

Two categories of individuals may practice public accounting in Oregon:  CPAs and 
public accountants.  Under Oregon law, a CPA is a person holding a certificate issued 
under section 673.040 of the Oregon Revised Statutes.  A public accountant is a person 
who is licensed under section 673.100 of the Oregon Revised Statutes.  Or. Rev. Stat. 
§ 673.010(16) (2003).   
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Law and Analysis  

Section 500(c) of title 5 of the United States Code sets forth the general rules for 
practicing before the United States’ administrative agencies.  This section provides that 
an individual who is duly qualified to practice as a CPA in a State may represent a 
person before the IRS by filing with the agency a written declaration that he is currently 
qualified as provided by this subsection and is authorized to represent the particular 
person in whose behalf he acts.  The regulations governing practice before the IRS 
(Circular 230) mirror 5 U.S.C. § 500(c).  Section 10.2(b) of Circular 230 defines a CPA, 
in relevant part, as any person who is duly qualified to practice as a CPA in any State.  
Section 10.3(b) further provides that any CPA who is not currently under suspension or 
disbarment from practice before the IRS may practice before the IRS by filing a written 
declaration that he or she is currently qualified as a CPA and is authorized to represent 
the party or parties on whose behalf he or she acts. 

The decision to include CPAs within the class of professionals entitled to practice before 
the IRS by virtue of their State professional status is discussed in H.R. Rep. No. 89-
1141 (1965).  In explaining why CPAs are not subject to the Service’s admission 
procedures, the House noted: 

[T]here is a presumption that members in good standing of the 
profession[] of . . . certified public accountancy are of good moral 
character, and that surveillance by . . . State associations of certified 
public accounts [sic] will sufficiently insure the integrity of practice by such 
persons before the Internal Revenue Service.  The cumbersome 
admission procedures of the Internal Revenue Service seem unwarranted 
in their impact on duly qualified . . . certified public accountants. 

Id. at 4. 

Under Oregon law, persons holding a permit to practice public accounting in the State 
may provide attestation or compilation services for or issue a report on financial 
statements of any other person, firm, organization, or governmental unit.  Or. Rev. Stat. 
§ 673.320 (2003).  The Oregon Board of Accountancy issues permits to engage in the 
practice of public accountancy biennially to applicants who hold either a certificate of 
certified public accountant or public accountant’s license.  Or. Rev. Stat. § 673.150 
(2003).  Certificates of certified public accountant are issued to any person who: 

•  holds a baccalaureate or higher degree from an accredited 
college or university and completed 150 or more semester hours or 
225 or more quarter hours in the study of accounting, business, 
economics, finance, written and oral communications or other 
subjects determined to be appropriate for the accounting 
profession, 
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• one year of accounting experience under the direct supervision of 
a public accountant, certified public accountant or charter 
accountant, and  

• passes examinations, determined by the board of accountancy, 
testing the person’s knowledge of accounting and auditing1 and the 
code of professional ethics. 

Or. Rev. Stat. §§ 673.040, 673.050 and 673.060 (2003).    

Oregon requires applicants for a public accountant’s license to have a baccalaureate or 
higher degree from an accredited college or university and completed 150 or more 
semester hours or 225 or more quarter hours in the study of accounting, business, 
economics, finance, written and oral communications or other subjects determined to be 
appropriate for the accounting profession, one year of public accountancy experience, 
and pass examinations, determined by the board of accountancy, testing the person’s 
knowledge of accounting and the code of professional ethics. Or. Rev. Stat. § 673.100 
(2003).  Applicants for a public accountant’s license are exempt, however, from the 
auditing section of the Uniform CPA examination, and licensed public accountants may 
not perform audits unless they first qualified and applied to take the Uniform CPA 
examination before January 1, 2002. 2    Or. Rev. Stat. §§ 673.100(d) and 673.103 
(2003).   

Accordingly, while Oregon issues public accountants and CPAs permits to practice 
public accounting, the State has made a clear distinction between those persons who 
hold public accountant’s licenses and those who hold certificates of certified public 
accountant. 3  Applicants for certificates of certified public accountant are required to 
pass all sections of the Uniform CPA examination, but applicants for a public 
accountant’s license are exempt from taking and passing the auditing section of the 
examination.  Further, a public accountant is prohibited from performing an audit unless 
he qualified for, and applied to take, the Uniform CPA examination before January 1, 
2002.  Thus, a public accountant in the State of Oregon is not duly qualified to practice 
as a CPA.  Accordingly, if a person is not otherwise eligible to practice before the IRS, 
he is not eligible to practice before the IRS because he holds a valid Oregon public 
accountant’s license. 

 
1 The Oregon Board of Accountancy has determined that applicants for a certificate of certified public 
accountant must pass all sections of the Uniform CPA Examination.  See Or. Admin. R. 801-010-0050 
(2005).  
2 The Oregon State Board of Public Accountancy encouraged all persons licensed as public accountants 
in the State in 2000 to obtain CPA certification prior to the effective date of the statute.   
3 The Oregon State Board of Public Accountancy has advised us that there are currently 49 licensed 
public accountants in the State, and that only one of these individuals may not perform audits because he 
had not qualified for, or applied to take, the Uniform CPA examination before January 1, 2002.     
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This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views. 
 
If you have any questions, please contact this office at (202) 622-3400  
 
 
cc: Associate Chief Counsel 

(General Legal Services) 
          Attn:  Kirsten Witter 

 
 


