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Delaware Public Accountants 

This memorandum responds to your inquiry regarding practice before the Service by 
Delaware public accountants.   

Issue 

Whether individuals who hold current public accountant permits in Delaware, but who 
are not certified public accountants, are eligible to practice before the IRS by virtue of 
their public accountants’ status?   

Conclusion   

No.  The statute and regulations provide that an individual who is duly qualified to 
practice as a CPA in any State, territory, or possession of the United States or the 
District of Columbia may represent a person before the IRS.  While Delaware law 
provides that both CPAs and public accountants may practice public accountancy, only 
persons who hold a certificate may practice certified public accountancy.  Thus, 
Delaware public accountants are not duly qualified to practice as a CPA.  Accordingly, 
Delaware public accountants are not eligible to practice before the IRS by virtue of their 
public accountant’s permit.    

Facts 

Two categories of individuals may practice public accountancy in Delaware: CPAs and 
public accountants.  CPAs are holders of a certificates issued by the Delaware State 
Board of Accountancy pursuant to chapter 1 of title 24 of the Delaware Code or prior 
Delaware law.  Del. Code Ann. Tit. 24, § 102(3) and (2) (2005).   Public accountants are 
holders of a permit to practice public accountancy.  Del. Code Ann. Tit. 24, § 102(9) 
(2005).   “Public accounting” or the “practice of public accountancy” is the performance, 
or the offer to perform, for a client or a potential client, by a person or firm holding itself 
out to the public as a permit holder, one or more services involving the use of 
accounting or auditing skills or one or more kinds of management advisory, financial 
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advisory, or consulting services, or the preparation of tax returns or the furnishing of 
advice on tax matters.  Del. Code Ann. Tit. 24, § 102(10) (2005).   “Certified public 
accounting” or “the practice of certified public accountancy” is public accounting 
practiced by a certified public accountant.  Del. Code Ann. Tit. 24, § 102(4) (2005). 

Law and Analysis 

Section 500(c) of title 5 of the United States Code sets forth the general rules for 
practicing before United States administrative agencies.  This section provides that an 
individual who is duly qualified to practice as a CPA in a State may represent a person 
before the IRS by filing with the agency a written declaration that he is currently 
qualified as provided by this subsection and is authorized to represent the particular 
person in whose behalf he acts.  The regulations governing practice before the IRS 
(Circular 230) mirror 5 U.S.C. § 500(c).  Section 10.2(b) of Circular 230 defines a CPA, 
in relevant part, as any person who is duly qualified to practice as a CPA in any State.  
Section 10.3(b) further provides that any CPA who is not currently under suspension or 
disbarment from practice before the IRS may practice before the IRS by filing with the 
IRS a written declaration that he or she is currently qualified as a CPA and is authorized 
to represent the party or parties on whose behalf he or she acts.   

The decision to include CPAs within the class of professionals entitled to practice before 
the IRS by virtue of their State professional status is discussed in H.R. Rep. No. 1141, 
89 Cong. Cong., 1st Sess. (October 25, 1965).  In explaining why CPAs are not subject 
to the Service’s admission procedures, the House noted: 

  
[T]here is a presumption that members in good standing of the 
profession[] of . . . certified public accountancy are of good moral 
character, and that surveillance by . . . .  The cumbersome 
admission procedures of the Internal Revenue Service seem 
unwarranted in their impact on duly qualified . . . certified public 
accountants.  

Id. at 4.       

Under Delaware law, any individual who intends to be engaged in, or is engaged in, the 
practice of certified public accountancy must obtain and maintain a valid permit. Del. 
Code Ann. Tit. 24, § 108(a) (2005).  CPA permits are issued to certificate holders with 
the requisite accounting experience.  Del. Code Ann. Tit. 24, § 108(c) (2005).  
Certificates are granted to any person who has good moral character, and holds a 
master’s, baccalaureate, or associate degree with a concentration in accounting from an 
accredited college or university or a degree from an accredited 2-year college with a 
concentration in accounting, provided that the person also passed the Uniform Certified 
Public Accountant Examination and the AICPA self-study course and examination in 
professional ethics.  Del. Code Ann. Tit. 24, § 107(a) (2005).   

Individuals who are not certificate holders, but who intend to be engaged in, or is 
engaged in, the practice of public accountancy must obtain and maintain a valid permit. 
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Del. Code Ann. Tit. 24, § 110(a) (2005).  Public accounting permits are issued to any 
applicant who has good moral character, and holds, at a minimum, a degree from an 
accredited 2-year college with a concentration in accounting, provided that the applicant 
has also passed the AICPA self-study course and examination in professional ethics 
and either all parts of the examination recognized by the National Society of Public 
Accountants or the Accounting and Reporting and Auditing portions of the Uniform 
Certified Public Accountant Examination.  Del. Code Ann. Tit. 24, § 110(c) (2005).   

As stated above, Delaware issues permits to both public accountants and certified 
public accountants.  Although both permits entitle the holder to practice public 
accountancy in the State, only persons who hold a certificate may practice certified 
public accountancy in Delaware.  Further, a person is not required to pass all sections 
of the Uniform Certified Public Accountant Examination to qualify for a public 
accountant’s permit, and an applicant for a public accountant’s permit is not required to 
have same requisite accounting experience as a CPA.  The requirements for obtaining 
a permit to practice public accountancy, therefore, are less stringent than those required 
to obtain a certificate and a permit to practice certified public accountancy.  Thus, the 
State of Delaware has made a clear distinction between a public accountant and a CPA, 
and only the latter is duly qualified to practice as a CPA.  Accordingly, if a person is not 
otherwise eligible to practice before the IRS, he is not eligible to practice before the IRS 
because he holds a valid Delaware public accountant’s permit. 
 
This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views. 

If you have any questions, please contact this office at 202-622-3400. 
 
 
cc: Associate Chief Counsel (General Legal Services) 
         Attn: Kirsten Witter 
  


