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This memorandum responds to your inquiry regarding practice before the Internal 
Revenue Service (IRS) by Connecticut public accountants. 

Issue 

Whether an individual who holds current public accountant authority in Connecticut, but 
who is not a certified public accountant (CPA), is eligible to practice before the IRS by 
virtue of possessing public accountancy authority? 

Conclusion 

Yes.  The statute and regulations provide that an individual who is duly qualified to 
practice as a CPA in any state, territory, or possession of the United States or the 
District of Columbia may represent a person before the IRS.   

Under Connecticut law, a registered and licensed public accountant has the same rights 
and privileges as a CPA.  CONN. GEN. STAT. Ch. 389 (2005).  Thus, for purposes of 
Circular 230, a public accountant registered and licensed in Connecticut is eligible to 
practice before the IRS by virtue of possessing a public accountant’s license.   

Facts 

Two categories of individuals may practice public accountancy in Connecticut:  CPAs 
and public accountants.  Connecticut law defines “Practicing public accountancy” as:   

[P]erforming for the public or offering to perform for the public for a fee by 
a person or firm holding himself or itself out to the public as a licensee one 
or more kinds of services involving the use of accounting or auditing skills, 
including, but not limited to, the issuance of reports on financial 
statements, or of one or more kinds of management advisory, financial 
advisory or consulting services, or the preparation of tax returns or the 
furnishing of advice on tax matters. 
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CONN. GEN. STAT. § 20-279b(7) (2005). 
 
Law and Analysis 

Section 500(c) of title 5 of the United States Code sets forth the general rules for 
practicing before the United States administrative agencies.  This section provides that 
an individual who is duly qualified to practice as a CPA in a State may represent a 
person before the IRS by filing with the agency a written declaration that he is currently 
qualified as provided by this section and is authorized to represent the particular person 
on whose behalf he acts.  The regulations governing practice before the IRS (Circular 
230) mirror 5 U.S.C. § 500(c).  Section 10.2(b) of Circular 230 defines a CPA , in 
relevant part, as any person who is duly qualified to practice as a CPA in any State.  
Section 10.3(b) further provides that any CPA who is not currently under suspension or 
disbarment from practice before the IRS may practice before the IRS by filing with the 
IRS a written declaration that he or she is currently qualified as a CPA and is authorized 
to represent the party or parties on whose behalf he or she acts.   

The decision to include CPAs within the class of professionals entitled to practice before 
the IRS by virtue of their State professional status is discussed in H.R. Rep. No. 1141, 
89 Cong. Cong., 1st Sess. (October 25, 1965).  In explaining why CPAs are not subject 
to the IRS’s admission procedures, the House noted: 

[T] here is a presumption that members in good standing of the profession of . . . 
certified public accountancy are of good moral character, and that surveillance by 
. . . State associations of certified public accountants [sic] will sufficiently insure 
the integrity of practice by such persons before the Internal Revenue Service.  
The cumbersome admission procedures of the Internal Revenue Service seem 
unwarranted in their impact on duly qualified . . . certified public accountants. 

Id. at 4. 

Under Connecticut law, only individuals possessing a license to practice public 
accountancy issued by the Connecticut State Board of Accountancy (the Board) may 
practice public accountancy in the state.  CONN. GEN. STAT. § 20-281g (2005).  The 
Board issues licenses to practice public accountancy to CPAs and public accountants.  
Public accountants and CPAs alike must renew such licenses annually in order to 
remain eligible to practice.  CONN. GEN. STAT. § 20-281d (2005).   

The Board issues a CPA certificate to any applicant who has satisfied the State’s good 
character, education, experience, examination, and fee payment requirements.  CONN. 
GEN. STAT. § 20-281c (2005).   

The State of Connecticut authorized individuals to practice as public accountants up 
until October 1, 1992.  See CONN. GEN. STAT. § 20-281b (2005).  Such public 
accountants may practice public accountancy to the same extent as CPAs.  See id.   
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Only those individuals holding a license to practice public accounting may hold 
themselves out to the public as qualified for the practice of public accounting in the 
State.  CONN. GEN. STAT. § 20-281g (2005).  The Board renews licenses to engage in 
the practice of public accounting upon application provided the CPA or public 
accountant has completed 40 hours of continuing education.  CONN. GEN. STAT. § 20-
281d(e) (2005). 

The Board may discipline public accountants and CPAs alike or revoke their licenses to 
practice public accountancy for any number of enumerated violations.  CONN. GEN. 
STAT. § 20-281a (2005). 

Accordingly, while the state of Connecticut no longer qualifies persons as public 
accountants, it will renew public accountant licenses of those individuals who held the 
authority to practice accounting in Connecticut as of October 1, 1992, provided that 
these individuals meet the same continuing education requirements imposed on CPAs.  
Public accountants must also comply with the same ethical standards and remain 
subject to the same disciplinary actions as CPAs.  Connecticut law provides that public 
accountants have the same rights and privileges as CPAs.  Thus, a person who holds 
authority as a public accountant and a current Connecticut public accountant’s license, 
is, for practical purposes, a CPA, and is, therefore, eligible to practice before the IRS. 
 
This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If a disclosure 
question arises, please contact this office at (202) 622-3400. 
 
cc: Associate Chief Counsel (General Legal Services) 
 Attn: Kirsten Witter 


