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This memorandum responds to your inquiry regarding practice before the Internal 
Revenue Service (IRS) by Illinois public accountants. 

ISSUES 
 
Whether individuals who are registered certified public accountants in Illinois, but who 
are not licensed certified public accountants, are eligible to practice before the IRS by 
virtue of their registered CPAs’ status? 

CONCLUSION 
 
No.  The statute and regulations provide that an individual who is duly qualified to 
practice as a CPA in any State, territory, or possession of the United States or the 
District of Columbia may represent a person before the IRS.  Under Illinois law, an 
individual who is registered as a CPA must also be a licensed CPA to practice public 
accountancy in Illinois.  Thus, for purposes of Circular 230, an individual who is 
registered as a CPA, but is not a licensed CPA in Illinois, may not practice before the 
IRS by virtue of their registered CPA status.  

FACTS 
 
Two categories of individuals may currently hold themselves out to the public as a CPA 
in Illinois:  registered CPAs and licensed CPAs.  Under Illinois law, a registered CPA is 
a person issued a registration as a CPA under the Illinois Public Accounting Act.  A 
licensed CPA is a person holding a license to practice as a CPA under the Illinois Public 
Accounting Act.   

LAW AND ANALYSIS 
 
Section 500 of title 5 of the United States Code sets forth the general rules for practicing 
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before United States administrative agencies.  Paragraph (c) of this section provides 
that an individual who is duly qualified to practice as a CPA in a State may represent a 
person before the IRS by filing with the agency a written declaration that he is currently 
qualified as provided by this subsection and is authorized to represent the particular 
person in whose behalf he acts.  The regulations governing practice before the IRS 
(Circular 230) mirror 5 U.S.C. § 500(c).  Section 10.2(b) of Circular 230 defines a CPA, 
in relevant part, as any person who is duly qualified to practice as a CPA in any State.  
Section 10.3(b) further provides that any CPA who is not currently under suspension or 
disbarment from practice before the IRS may practice before the IRS by filing with the 
IRS a written declaration that he or she is currently qualified as a CPA and is authorized 
to represent the party or parties on whose behalf he or she acts. 

The phrase ”qualified to practice as a CPA” suggests that the authority to practice 
before the Service under 5 U.S.C. § 500(c) is not limited to persons who are CPAs in 
fact, but includes those persons who the State has authorized to perform the same 
services as CPAs. 

Illinois Public Act 93-683 was signed into law on July 2, 2004 and amended the Illinois 
Public Accounting Act (the Act) with respect to the licensing and registration 
requirements of certified public accountants.  Beginning in 2006, persons can only hold 
themselves out to the public in Illinois as a CPA if the person is either a registered CPA 
or a licensed CPA. 1  225 Ill. Comp. Stat. 450, § 4(e).    

The Act defines a registered CPA as “any person who has been issued a registration 
under this Act as a Registered Certified Public Accountant.”  225 Ill. Comp. Stat. 450,     
§ 0.03(a).  An individual may receive a registration as a registered CPA from the Illinois 
Department of Financial and Professional Regulation (the Department) by filing an 
application postmarked no later than June 30, 20102 that includes proof of an Illinois 
CPA certificate3 and the required fee of $90.  Ill. Admin. Code tit. 68, § 1420.25.  An 
individual receives the requisite CPA certificate by taking and passing the CPA exam 
administered by the Illinois Board of Examiners.  The Department, however, does not 
require the applicant to satisfy any initial experience or continuing professional 
education requirements before becoming a registered CPA.  Registered CPAs must 
renew their registration every three years, but are exempt from any continuing 
professional education requirements.  Ill. Admin. Code tit. 68, § 1420.80(a).     

Under section 7 of the Act, a registered CPA is not authorized to practice public 
accounting in Illinois until the individual receives a license to practice as a certified 
public accountant from the Department.  225 Ill. Comp. Stat. 450, § 7.  To apply for a 

                                            
1 Before enactment of Public Act 93-683, an individual holding an Illinois CPA certificate did not have to 
register with the Department of Financial and Professional Regulation and could use the CPA designation 
on resumes, business cards, or in any other manner.   
2 Any individual not registered by July 1, 2010 will need to obtain a license as a CPA in order to use the 
title “CPA” after that time.  225 Ill. Comp. Stat. 450, § 4(d).  
3 Proof of similar certification from another jurisdiction with equivalent educational requirements and 
examination standards is also sufficient.  Ill. Admin. Code tit. 68, § 1420.25.       
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license, an individual must have a CPA certificate and at least one year of full-time 
experience, or its equivalent, providing any type of service or advice involving the use of 
accounting, attest, management advisory, financial advisory, tax or consulting skills, 
which may be gained through employment in government, industry, academia, or public 
practice.  225 Ill. Comp. Stat. 450, § 14(a); Ill. Admin. Code tit. 68, §1420.20.4  Licensed 
CPAs must renew their license every three years, comply with all of the proscribed 
ethical requirements, and satisfy the continuing professional education requirements.  A 
licensed CPA's failure to renew his or her license may result in disciplinary action, such 
as refusal to issue or renew a license, revoke or suspend a license, or reprimand a 
licensee. 225 Ill. Comp. Stat. 450, § 16(c) and 20.01. 

Section 8 of the Act provides that only a licensed CPA may sign, affix, or associate their 
name “to any report expressing or disclaiming an opinion on a financial statement based 
on an audit or examination of that statement, or expressing assurance on a financial 
statement.”  225 Ill. Comp. Stat. 450, § 8.  Additionally, no person shall begin to practice 
licensed public accountancy in Illinois or hold himself out as being able to practice 
public accountancy in Illinois, unless he is licensed in accordance with the provisions of 
the Act.  225 Ill. Comp. Stat. 450, § 9.  Thus, any professional services required to be 
performed by a licensed CPA may not be performed by a registered CPA and a 
registered CPA does not have the same rights and privileges as a licensed CPA.  An 
individual who is registered as a CPA, but is not a licensed CPA in Illinois, therefore, 
may not practice before the IRS for Circular 230 purposes by virtue of their registered 
CPA status.  

This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views.  

If you have any questions, please contact this office at 202-622-3400. 

 
cc:  Associate Chief Counsel (General Legal Services) 
          Attn: Kirsten Witter    

                                            
4 The applicant for licensure must also include the following with the application:  (a) the complete work 
history since receipt of the CPA certificate or registration; (b) the required fee of $120; (c) proof of having 
completed more than 90 hours of continuing education in the 3 years preceding the application; and (d) 
the certification of licensure from another jurisdiction, if applicable.  Ill. Admin. Code tit. 68, §1420.20 


