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This memorandum responds to your inquiry regarding practice before the Internal 
Revenue Service (IRS) by North Dakota public accountants. 

Issue 

Whether individuals who hold current public accountant permits in North Dakota, but 
who are not certified public accountants, are eligible to practice before the IRS by virtue 
of their public accountants’ status? 

Conclusion 

Yes.  The statute and regulations provide that an individual who is duly qualified to 
practice as a CPA in any state, territory, or possession of the United States or the 
District of Columbia may represent a person before the IRS.  Under North Dakota law, a 
licensed public accountant has the same rights and privileges as a certified public 
accountant.  Thus, for purposes of Circular 230, a licensed public accountant who holds 
a valid permit to practice public accounting in North Dakota is eligible to practice before 
the IRS by virtue of his public accountant’s license.   

Facts 

Two categories of individuals may practice public accountancy in North Dakota, CPAs 
and licensed public accountants (LPAs).  Currently there are approximately 30 LPAs in 
the state. 

Law and Analysis 

Section 500(c) of title 5 of the United States Code sets forth the general rules for 
practicing before the United States administrative agencies.  This section provides that 
an individual who is duly qualified to practice as a CPA in a State may represent a 
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person before the IRS by filing with the agency a written declaration that he is currently 
qualified as provided by this section and is authorized to represent the particular person 
in whose behalf he acts.  The regulations governing practice before the IRS (Circular 
230) mirror 5 U.S.C. §500(c).  Section 10.2(b) of Circular 230 defines a CPA , in 
relevant part, as any person who is duly qualified to practice as a CPA in any State.  
Section 10.3(b) further provides that any CPA who is not currently under suspension or 
disbarment from practice before the IRS may practice before the IRS by filing with the 
IRS a written declaration that he or she is currently qualified as a CPA and is authorized 
to represent the party or parties on whose behalf he or she acts.   

The decision to include CPAs within the class of professionals entitled to practice before 
the IRS by virtue of their State professional status is discussed in H.R. Rep. No. 1141, 
89 Cong. Cong., 1st Sess. (October 25, 1965).  In explaining why CPAs are not subject 
to the Service’s admission procedures, the House noted: 

[T] here is a presumption that members in good standing of the profession 
of . . . certified public accountancy are of good moral character, and that 
surveillance by . . . State associations of certified public accountants [sic] 
will sufficiently insure the integrity of practice by such persons before the 
Internal Revenue Service.  The cumbersome admission procedures of the 
Internal Revenue Service seem unwarranted in their impact on duly 
qualified . . . certified public accountants. 

Id. At 4. 

Under North Dakota law, no person or firm that is not a licensee1 may practice or offer 
to practice public accountancy or issue a report on financial statements of any other 
person, firm, organization, or governmental unit.  N.D. CENT. CODE 
§43-02.2-12(1)(2005).  “Practice of” or “practicing” public accountancy means the 
performance or the offering to perform by a person or firm holding out to the public as a 
licensee, for a client or potential client, services involving the use of accounting or 
auditing skills including the issuance of reports on financial statements, but not including 
management advisory, financial advisory, or consulting services, bookkeeping services, 
or the preparation of tax returns or the furnishing of advice on tax matters unless 
provided by a licensed firm.   N.D. CENT. CODE §43-02.2-02(7)(2005).  The North Dakota 
Board of Accountancy (the Board) issues permits to practice public accountancy only to 
CPAs and LPAs.  See N.D. CENT. CODE §§43-02.2-04 and 43-02-07 (2005).  A person 
or firm not holding a valid certificate issued by the Board may not use or assume the 
title or designation “certified public accountant” or “CPA”, and a person or firm may not 
assume or use the title or designation “licensed public accountant” or “LPA” unless the 
person or firm is registered as such by the Board2.  N.D. CENT. CODE §43-02.2-12(2)-(7) 
(2005)3.   

                                            
1  A “licensee” is a holder of a certificate, license or permit issued under chapter 43-02.2 of the Century 
Code or prior law.  N.D. CENT. CODE §43-02.2-02(5) (2005). 
    
2 CPAs licensed in other states whose principal pace of business is not in North Dakota with substantial 
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A CPA is an individual who has received from the Board a certificate of certified public 
accountant.  N.D. CENT. CODE §43-02.2-02(2) (2005).  CPA certificates are issued to 
individuals who have paid the prescribed fees and have met the requirements of good 
moral character, education, examination, and experience.  N.D. CENT. CODE §43-02.2-
04 (2005).   

LPAs are persons who on the effective date of the Accountancy Act of 1999 held 
licensed public accountant licenses issued under prior law.  N.D. CENT. CODE §43-02.2-
07 (2005).  North Dakota last accepted initial applications for a public accountant 
license and last initially licensed LPAs on June 30, 1976.  N.D. CENT. CODE §43-02.1-04 
(1991) repealed by SL 1993, ch. 417, §20.  In addition, the Board granted initial LPA 
licenses to any person enrolled in an accredited college or university who registered 
with the Board a declaration of his intent to qualify for a license as a public account, 
provided the declaration was received by the Board by June 30, 1976 and the applicant 
met all of the qualifications to become a LPA on or before June 30, 1980.  Thus, the 
State has not admitted new applicants as LPAs since June 30, 1976 or “student 
applicants” as LPAs since June 30, 1980.  Id.  However, any person holding a public 
accountant’s license or permit to practice public accountancy on June 30, 1976 or June 
30, 1980 is entitled to have such license or permit renewed.   

The North Dakota Century Code provides for the issuance of one-year certificates or 
permits to engage in the practice of public accountancy in the State.  N.D. CENT. CODE 
§§43-02.2-04(11) and 43-02.2-07 (2005).  Only those persons holding a valid certificate 
or permit to practice public accounting may hold themselves out to the public as being 
qualified for the practice of public accounting in the State.  N.D. CENT. CODE §43-02.2-
12(2)-(7) (2005).  Permits to engage in the practice of public accounting may be 
renewed upon application, provided the CPA or LPA has completed 120 hours of 
continuing education in a three-year renewal period.  N.D. ADMIN. CODE 3-03-01-01 and 
3-03-03-01 (2005).     

LPAs, like CPAs, must observe all of the provisions of the code of ethics and may be 
disciplined and potentially lose their permit to practice accountancy for any failure to 
comply with or violation of the conduct provisions in the North Dakota Codified Laws.  
N.D. CENT. CODE §43-02.2-08 (2005) and N.D. ADMIN. CODE 3-04-01-02 (2005). 

As mentioned above, the Board solely monitors the practice of public accounting, which 
generally includes the performance of services involving the use of accounting or 
auditing skills including the issuance of reports on financial statements.  The Board 

 
equivalence with the CPA licensure requirements of N.D. CENT. CODE §43-02.2-4 (2005) have all of the 
same privileges of licensees of North Dakota without the need to obtain a license, but are required to 
notify the board of their intent to perform accounting services in North Dakota and pay a fee.  N.D. CENT. 
CODE §43-02.2-04.1 (2005). 
   
3 Nonlicensees may perform other services involving the use of accounting skills, including management 
advisory services, financial advisory services, or consultation services, bookkeeping services, or the 
preparation of tax returns, or the preparation of financial statements without the issuance of reports 
thereon.  See e.g., N.D. CENT. CODE §§43-02.2-02(7) and 43-02.2-12(1) (2005). 
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does not monitor other services involving the use of accounting skills, such as 
management, financial, or consultation advisory services, bookkeeping services, tax 
return preparation, or preparation of financial statements without the issuance of reports 
thereon.  As a result, any individuals or firms may perform these services without a 
license from the Board.  Thus, CPAs and LPAs licensed by the Board have the same 
rights and privileges.   

In summary, while North Dakota no longer qualifies new applicants as LPAs, the State 
will renew licensed public accountant permits of those individuals who held the authority 
to practice accounting in North Dakota as of June 30, 1976 or June 30, 1980, provided 
that these individuals meet the same continuing education requirements imposed on 
CPAs.  LPAs can practice public accounting and perform public accounting services to 
the same extent as CPAs.  LPAs also must comply with the same ethical standards and 
are subject to the same disciplinary actions as CPAs.  Accordingly, North Dakota law 
provides that LPAs have the same rights and privileges as CPAs.  Thus, a person who 
holds authority as a public accountant and a current North Dakota public accountant’s 
license, is, for practical purposes, a CPA, and is, therefore, eligible to practice before 
the IRS. 
 
This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office at (202) 622-3400. 
 
cc: Associate Chief Counsel (General Legal Services) 
 Attn: Kirsten Witter 


