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This memorandum responds to your inquiry regarding practice before the Internal 
Revenue Service by Vermont public accountants. 

Issue 

Whether individuals who hold current public accountant licenses in Vermont, but who 
are not certified public accountants, are eligible to practice before the IRS by virtue of 
their public accountants’ status? 

Conclusion 

Yes.  The statute and regulations provide that an individual who is duly qualified to 
practice as a certified public accountant in any state, territory, or possession of the 
United States or the District of Columbia may represent a person before the IRS.  Under 
Vermont law, a licensed public accountant has the same rights and privileges as a 
certified public accountant.  Thus, for purposes of Circular 230, a licensed public 
accountant who holds a current license to practice public accounting in Vermont is 
eligible to practice before the IRS by virtue of his public accountant’s license.   

Facts 

Vermont does not prohibit any person from offering or rendering to the public general 
bookkeeping and tax services, but only two categories of individuals may practice public 
accounting1 in Vermont: Certified public accountants and registered public accountants.  
The number of registered public accountants in Vermont is 46, 8 of whom are active.2   
                                            
1 Vermont defines the “practice of public accounting” as the performance of, or the offering to perform, for 
a client or potential client one or more services involving the use of accounting or auditing skills including 
the issuance of reports on financial statements or one or more kinds of management advisory, financial 
advisory or consulting services, or the preparation of tax returns or the furnishing of advice on tax 
matters.  Vt. Stat. Ann. tit 26, § 13 (2005). 
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Law and Analysis 

Section 500(c) of title 5 of the United States Code sets forth the general rules for 
practicing before the United States administrative agencies.  This section provides that 
an individual who is duly qualified to practice as a CPA in a State may represent a 
person before the IRS by filing with the agency a written declaration that he is currently 
qualified as provided by this section and is authorized to represent the particular person 
in whose behalf he acts.  The regulations governing practice before the IRS (Circular 
230) mirror 5 U.S.C. §500(c).  Section 10.2(b) of Circular 230 defines a CPA , in 
relevant part, as any person who is duly qualified to practice as a CPA in any State.  
Section 10.3(b) further provides that any CPA who is not currently under suspension or 
disbarment from practice before the IRS may practice before the IRS by filing with the 
IRS a written declaration that he or she is currently qualified as a CPA and is authorized 
to represent the party or parties on whose behalf he or she acts.   

The decision to include CPAs within the class of professionals entitled to practice before 
the IRS by virtue of their State professional status is discussed in H.R. Rep. No. 1141, 
89 Cong. Cong., 1st Sess. (October 25, 1965).  In explaining why CPAs are not subject 
to the Service’s admission procedures, the House noted: 

[T] here is a presumption that members in good standing of the profession 
of . . . certified public accountancy are of good moral character, and that 
surveillance by . . . State associations of certified public accountants [sic] 
will sufficiently insure the integrity of practice by such persons before the 
Internal Revenue Service.  The cumbersome admission procedures of the 
Internal Revenue Service seem unwarranted in their impact on duly 
qualified . . . certified public accountants. 

Id. At 4. 

Vermont prohibits persons or firms that are not licensed or registered under chapter 1, 
title 26 of the Vermont Statutes from issuing a report on financial statements of, or 
providing attest services for, any other person, firm, organization, or governmental unit. 
Vt. Stat. Ann. tit. 26, § 14(a) (2005).  The Vermont Board of Public Accountancy issues 
licenses as a CPA under chapter 1, title 26 of the Vermont Statutes, to any person of 
good character who has completed the requisite educational and experience 
requirements and passed the uniform certified public accountants’ examination.  Vt. 
Stat. Ann. tit. 26, § 71a (2005).  Similarly, the Board issues licenses as a registered 
public accountant to any person of good character who has completed the requisite 
educational and experience requirements and who passed the examination of the 
Accreditation Council for Accountancy and Taxation for all subjects except auditing, 
provided the person received conditional credit toward the registered public accountant 
examination on or before July 1, 2003.  Vt. Stat. Ann. tit. 26, § 71b (2005).  Persons 

                                                                                                                                             
   
2 We obtained this information from database downloads available on the Office of Professional 
Regulation web site on the webpage for the Vermont Secretary of State (http://www.sec.state.vt.us).   
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who qualified for licensure as a registered public accountant on or before July 1, 2003, 
may continue to hold themselves out as a registered public accountant and continue to 
use their license to practice public accounting in the State.  Vt. Stat. Ann. Tit. 26, 
§ 71b(c)(2005).     

The Board renews public accountant (CPA and register public accountant) licenses 
biennially. Vt. Stat. Ann tit. 26 § 75(a) (2005).  Applications for renewal must be 
accompanied by satisfactory evidence that the applicant has complied with the Board’s 
continuing professional education requirements in addition to the required fee.  Vermont 
Board of Public Accountancy R. § 8.1(C); see also, Vt. Stat. Ann tit. 26 §§ 54(b)(3) and 
75(a)(2005).  Registered public accountants have the same continuing professional 
education requirements as CPAs.  See Vermont Board of Public Accountancy R. § 9.1.   

Registered public accountants, like CPAs, may be disciplined and potentially lose their 
licenses to practice accounting if the Board finds them guilty of unprofessional conduct.  
Vt. Stat. Ann tit. 26 § 78(c)(2005).   

Accordingly, Vermont will renew the licenses of those individuals who qualified for 
licensure as a registered public accountant on or before July 1, 2003, provided that the 
individuals meet the same continuing education requirements imposed on CPAs.  
Vermont also requires that registered public accountants comply with the same ethical 
standards as CPAs, and the State subjects them to the same disciplinary actions for 
unprofessional conduct.  Vermont’s registered public accountants accordingly have the 
same rights and privileges as CPAs.  Thus, a person who holds an active license as a 
registered public accountant in Vermont is, for practical purposes, a CPA, and is, 
therefore, eligible to practice before the IRS. 
 
This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office at (202) 622-3400. 
 
cc: Associate Chief Counsel (General Legal Services) 
 Attn: Kirsten Witter 


