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This memorandum responds to your inquiry regarding practice before the Internal 
Revenue Service (IRS) by Kansas public accountants. 

ISSUE 
 
Whether individuals who practice public accountancy in Kansas, but who are not 
certified public accountants, are eligible to practice before the IRS by virtue of their 
public accountants’ status? 

CONCLUSION 

 
No.  The statute and regulations provide that an individual who is duly qualified to 
practice as a CPA in any State, territory, or possession of the United States or the 
District of Columbia may represent a person before the IRS.  While Kansas law 
provides that CPAs and others may practice public accountancy, only persons who hold 
a permit to practice may practice as a certified public accountant.  Thus, for purposes of 
Circular 230, individuals who are not permitted to practice as a CPA are not eligible to 
practice before the IRS by virtue of their practice of public accountancy. 
 

FACTS 
 
The public practice of accountancy in Kansas can be divided into two components: the 
practice of certified public accountancy, which generally requires a certificate issued by 
the Kansas State Board of Accountancy and a permit to practice, and the practice of 
public accountancy.  Kan. Stat. Ann. §§ 1-302, 1-302(b), 1-321. The practice of certified 
public accountancy is the performing or offering to perform attest or nonattest services 
for the public while using the designation “certified public accountant” or “C.P.A.” in 
conjunction with such services. Kan. Stat. Ann. § 1-321(q). The practice of public 
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accountancy means performing or offering to perform attest or non attest services for 
the public by a person not required to have a permit to practice or a firm not required to 
register with the board. Kan. Stat. Ann. § 1-321(r).  

As mentioned previously, it is unlawful for any person to practice certified public 
accountancy unless the person holds a valid permit issued by the Kansas Board of 
Accountancy. Kan. Stat. Ann. § 1-316(a).  Additionally, it is unlawful for any person, 
except the holder of a valid Kansas certificate to use the title “certified public 
accountant” or the abbreviation “C.P.A.”. Kan. Stat. Ann. § 1-316(c). 

LAW AND ANALYSIS 
 
Section 500 of title 5 of the United States Code sets forth the general rules for practicing 
before United States administrative agencies.  Paragraph (c) of this section provides 
that an individual who is duly qualified to practice as a CPA in a State may represent a 
person before the IRS by filing with the agency a written declaration that he is currently 
qualified as provided by this subsection and is authorized to represent the particular 
person in whose behalf he acts.  The regulations governing practice before the IRS 
(Circular 230) mirror 5 U.S.C. § 500(c).  Section 10.2(b) of Circular 230 defines a CPA, 
in relevant part, as any person who is duly qualified to practice as a CPA in any State.  
Section 10.3(b) further provides that any CPA who is not currently under suspension or 
disbarment from practice before the IRS may practice before the IRS by filing with the 
IRS a written declaration that he or she is currently qualified as a CPA and is authorized 
to represent the party or parties on whose behalf he or she acts. 

The phrase “qualified to practice as a CPA” suggests that the authority to practice 
before the Service under 5 U.S.C. § 500(c) is not limited to persons who are CPAs in 
fact, but includes those persons who the State has authorized to perform the same 
services as CPAs. 

In general, the practice of public accountancy is not prohibited or regulated by the State 
of Kansas.  Kan. Stat. Ann. § 1-318(e).1  It is, however, unlawful for any person, except 
the holder of a permit to practice certified public accountancy, to engage in the practice 
of certified public accountancy or to issue a report on financial statements that 
references the American institute of certified public accountants. Kan Stat. Ann. 
§ 1-316(a) and (e).  The Kansas Board of Accountancy issues permits to practice 
certified public accountancy to certificate holders who have the requisite accounting 
experience. Kan. Stat. Ann. § 1-302b. Certificates are granted to any person who has 
good moral character and is a resident of the state or has a place of business or is 
employed in the state, has meet particular educational requirements, and has passed 
an examination in accounting, auditing, and other related subjects determined 
appropriate by the board of accountancy. Kan. Stat. Ann. § 1-302. The educational 
requirements required to obtain a certificate are satisfied by successfully completing 
coursework consisting of at least 150 semester hours, with a concentration of 
                                            
1 Because the practice of public accountancy is not regulated, it was not possible to accurately ascertain 
the number of individuals practicing public accountancy in the State. 
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accounting, at a college or university recognized by the board, and holding a 
baccalaureate or higher academic degree. Kan. Stat. Ann. § 1-302(a).  

As stated previously, the practice of public accountancy is subject to significantly lesser 
restrictions than the practice of certified public accountancy in the State of Kansas.  See 
Kan. Stat. Ann. § 1-316.  The State has made a clear distinction between those persons 
who practice certified public accountancy and those persons who practice public 
accountancy, as only the former may issue a report on financial statements that 
references the American institute of certified public accountants or can use the 
designation “certified public accountant.”  Accordingly, a person who practices public 
accountancy in the state of Kansas is not qualified to practice as a CPA.  Therefore, if a 
person is not otherwise eligible to practice before the IRS, his work as a public 
accountant in the state of Kansas will not make him eligible to practice before the IRS. 

This writing may contain privileged information. Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views.  

If you have any questions, please contact this office at 202-622-3400. 

 
cc:  Associate Chief Counsel (General Legal Services) 
          Attn: Kirsten Witter    

 

   


