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subject: Iowa Public Accountants 

This memorandum responds to your inquiry regarding practice before the Internal 
Revenue Service (IRS) by Iowa public accountants. 

Issue 

Whether an individual who holds current public accountant authority in Iowa, but who is 
not a certified public accountant (CPA), is eligible to practice before the IRS by virtue of 
possessing public accountancy authority? 

Conclusion 

No.  The statute and regulations provide that an individual who is duly qualified to 
practice as a CPA in any state, territory, or possession of the United States or the 
District of Columbia may represent a person before the IRS.   

Under Iowa law, however, a licensed public accountant does not have the same rights 
and privileges as a CPA.  Iowa Code Ann. § 542.13 (West 2007).  Thus, for purposes of 
Circular 230, a public accountant registered and licensed in Iowa is not eligible to 
practice before the IRS by virtue of possessing a public accountant’s license.   

Facts 

Two categories of individuals may practice public accountancy in Iowa: CPAs and 
licensed public accountants.  CPAs are holders of certificates issued by the Iowa 
Accountancy Examining Board (the “Board”) pursuant to chapter 542 of subtitle 4 of 
Title XIII of the Iowa Code or corresponding provisions of prior law.  Iowa Code Ann. 
§ 542.5; § 542.6  (West 2007).  Licensed public accountants are holders of a license to 
practice public accountancy under chapter 542 of subtitle 4 of Title XIII of the Iowa Code 
or corresponding provisions of prior law.1  Iowa Code Ann. § 542.8 (West 2007).   
                                            
1 As of December 14, 2006, 91 persons held active public accountant licenses in Iowa according to the 



POSTN-100106-07 
 
 

2

                                                                                                                                            

Law and Analysis 

Section 500 of title 5 of the United States Code sets forth the general rules for practicing 
before the United States administrative agencies.  Paragraph (c) of this section provides 
that an individual who is duly qualified to practice as a CPA in a State may represent a 
person before the IRS by filing with the agency a written declaration that he is currently 
qualified as provided by this section and is authorized to represent the particular person 
on whose behalf he acts.  The regulations governing practice before the IRS (Circular 
230) mirror 5 U.S.C. § 500(c).  Section 10.2(b) of Circular 230 defines a CPA, in 
relevant part, as any person who is duly qualified to practice as a CPA in any State.  
Section 10.3(b) further provides that any CPA who is not currently under suspension or 
disbarment from practice before the IRS may practice before the IRS by filing with the 
IRS a written declaration that he or she is currently qualified as a CPA and is authorized 
to represent the party or parties on whose behalf he or she acts.   

The phrase ”qualified to practice as a CPA” suggests that the authority to practice 
before the Service under 5 U.S.C. § 500(c) is not limited to persons who are CPAs in 
fact, but includes those persons who the State has authorized to perform the same 
services as CPAs. 

Under Iowa law, any person owning a certificate as a certified public accountant may 
provide attestation or compilation services for or issue a report on financial statements 
of any other person, firm, organization, or governmental unit.  Iowa Code Ann. 
§ 542.13(1) (West 2007).  CPA certificates are issued by the Board to any person 
demonstrating the requisite accounting qualifications.  Iowa Code Ann.  § 542.6 (West 
2007).  Certificates are granted to any person of good moral character who makes an 
application pursuant to section 542.6 and who satisfies the education, experience, and 
examination requirements of section 542.5.   

Individuals who are not certificate holders may perform certain accounting functions if 
they obtain a valid public accountant license. Iowa Code Ann. § 542.13(1) (West 2007).  
Public accounting licenses are issued to applicants that satisfy the requirements of 
section 542.8, or to any applicant that holds a license as an accounting practitioner 
issued under the laws of Iowa in full force and effect on July 1, 2002, and has 
completed additional educational requirements as prescribed by the Board. Iowa Code 
Ann. § 542.8 (West 2007).  

Although individuals may obtain a public accounting license without a certification, 
under Iowa law, only CPAs may render any attest services.  Iowa Code Ann. 
§ 542.13(1) (West 2007).  “Attest” services are defined as any of the following services: 
(a) an audit or other engagement to be performed in accordance with the statements on 
accounting standards; (b) a review of a financial statement to be performed in 
accordance with the statements on standards for accounting and review services; and 
(c) an examination of prospective financial information to be performed in accordance 
with the statements on standards for attestation engagements.  Iowa Code Ann. 
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§ 542.3(1) (West 2007).  Similarly, only a CPA may issue a report on financial 
statements of a person, firm, organization, or governmental unit.  Iowa Code Ann. 
§ 542.13(1) (West 2007).  

A “licensed public accountant” means a person licensed by the board who does not hold 
a certificate as a certified public accountant, and who offers to perform or performs for 
the public any of the following services: 

a. Records financial transactions in books of record. 
b. Makes adjustments of financial transactions in books of record. 
c. Makes trial balances from books of record. 
d. Prepares internal verification and analysis of books or accounts of original entry. 
e. Prepares financial statements, schedules, or reports. 
f. Devises and installs systems or methods of bookkeeping, internal controls of financial 
data, or the recording of financial data. 
g. Prepares compilations. 

Iowa Code Ann. § 542.3(11) (West 2007).  Section 542.3(11) further provides that 
“[n]othing contained in this definition or elsewhere in this chapter shall be construed to 
permit a licensed public accountant to give an opinion attesting to the reliability of any 
representation embracing financial information.” 

Accordingly, the State of Iowa has made a clear distinction between a licensed public 
accountant and a CPA.  Thus, if a person is not otherwise eligible to practice before the 
IRS, he is not eligible to practice before the IRS because he holds a valid Iowa public 
accounting license.  
 
This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If a disclosure 
question arises, please contact this office at (202) 622-3400. 
 
cc: Associate Chief Counsel (General Legal Services) 

Attn: Kirsten Witter 
 
   
 


