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This memorandum responds to your inquiry regarding practice before the Internal 
Revenue Service (IRS) by Michigan public accountants. 

ISSUES 
 
Whether individuals who are registered certified public accountants in Michigan, but 
who are not licensed certified public accountants, are eligible to practice before the IRS 
by virtue of their registered CPAs’ status? 

CONCLUSION 

No.  The statute and regulations provide that an individual who is duly qualified to 
practice as a CPA in any State, territory, or possession of the United States or the 
District of Columbia may represent a person before the IRS.  Under Michigan law, an 
individual who is registered as a CPA must also be a licensed CPA to practice public 
accountancy in Michigan.  Thus, for purposes of Circular 230, an individual who is 
registered as a CPA, but is not a licensed CPA in Michigan, may not practice before the 
IRS by virtue of their registered CPA status.  

FACTS 
 
Two categories of individuals may currently hold themselves out to the public as a CPA 
in Michigan:  registered CPAs and licensed CPAs.  Both are holders of certificates 
issued by the Michigan Board of Accountancy (the “Department”) pursuant to sections 
725 and 726 of Article 7 of Act 299 of the Michigan Code.  Mich. Comp. Laws Ann. § 
339.725 and 339.726.  Under Michigan law, a registered CPA is a person issued a 
registration as a CPA.  A licensed CPA is a person holding a license to practice as a 
CPA.   
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LAW AND ANALYSIS 
 
Section 500 of title 5 of the United States Code sets forth the general rules for practicing 
before United States administrative agencies.  Paragraph (c) of this section provides 
that an individual who is duly qualified to practice as a CPA in a State may represent a 
person before the IRS by filing with the agency a written declaration that he is currently 
qualified as provided by this subsection and is authorized to represent the particular 
person in whose behalf he acts.  The regulations governing practice before the IRS 
(Circular 230) mirror 5 U.S.C. § 500(c).  Section 10.2(b) of Circular 230 defines a CPA, 
in relevant part, as any person who is duly qualified to practice as a CPA in any State.  
Section 10.3(b) further provides that any CPA who is not currently under suspension or 
disbarment from practice before the IRS may practice before the IRS by filing with the 
IRS a written declaration that he or she is currently qualified as a CPA and is authorized 
to represent the party or parties on whose behalf he or she acts. 

The phrase ”qualified to practice as a CPA” suggests that the authority to practice 
before the Service under 5 U.S.C. § 500(c) is not limited to persons who are CPAs in 
fact, but includes those persons who the State has authorized to perform the same 
services as CPAs. 

The Michigan Occupational Code Act 299 of 1980 (the Act) provides the requirements 
for licensure and registration of certified public accountants.1  The Act defines a CPA as 
“an individual who is qualified by education, examination, and experience as evidenced 
by the issuance of a certificate as a certified public accountant under section 725 or 726 
to engage or offer to engage in the practice of public accounting.”  Mich. Comp. Laws 
Ann. § 339.720.  The Department issues a CPA certificate to all persons of good moral 
character who meet the State’s education, experience, and examination requirements.2  
Mich. Comp. Laws Ann. § 339.725.  The Department may discipline a certified public 
accountant, including both registered and licensed public accountants, or revoke a 
license to practice public accountancy for any number of enumerated violations.  Mich. 
Comp. Laws Ann. § 339.734. 

A registered CPA is not authorized to practice public accounting in Michigan until the 
individual receives a license to practice as a certified public accountant from the 
Department.  Mich. Comp. Laws Ann. §§ 339.723(2), 339.727.  The Department renews 
registration for a CPA upon application every two years provided the requisite fee has 
been paid.  Mich. Comp. Laws Ann. § 338.2211.  Similarly, the Department renews 
licenses upon application provided that the CPA has completed 40 hours of continuing 
education each year and has paid the requisite fee for renewal.  Mich. Comp. Laws 
Ann. §§ 339.729, 338.2211.  A registered or licensed CPA who engages in prohibited 
conduct as set forth in the Act may face disciplinary action, including, but not limited to, 

                                            
1 This version of the Michigan Occupational Code was enacted on May 16, 1997.  The prior version of the 
Act, Mich. Comp. Laws Ann. § 339.701-716, provided similar requirements for licensure and registration 
of certified public accountants. 
2 Proof of similar certification from another jurisdiction with equivalent educational requirements and 
examination standards is also sufficient.  Mich. Comp. Laws Ann. § 339.726. 
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suspension or revocation of a registration or license, failure to issue or renew a 
registration or license, and censure or probation of a registrant or licensee.  Mich. 
Comp. Laws Ann. §§ 339.734, 339.602. 

The Act provides that only a licensed CPA may engage in the practice of public 
accounting which is defined as “rendering or offering to render an opinion on or attesting 
to or offering to attest to the reliability of a representation or estimate, including, but not 
limited to, the giving of an opinion in substance that financial information as set forth 
fairly presents the condition of the entity reviewed or audited….”  Mich. Comp. Laws 
Ann. § 339.720(1)(c).  Additionally, no person shall begin to practice licensed public 
accountancy in Michigan or hold himself out as being able to practice public 
accountancy in Michigan, unless such person is certified and licensed in accordance 
with the provisions of the Act.  Mich. Comp. Laws Ann. § 339.727.  Any violation of the 
foregoing is considered a felony punishable by a fine of not more than $25,000.00, or 
imprisonment for not more than 5 years, or both.  Mich. Comp. Laws Ann. § 339.735.  
Thus, any professional services required to be performed by a licensed CPA may not be 
performed by a registered CPA and a registered CPA does not have the same rights 
and privileges as a licensed CPA.  An individual who is registered as a CPA, but is not a 
licensed CPA in Michigan, therefore, may not practice before the IRS for Circular 230 
purposes by virtue of their registered CPA status.  

This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views.  

If you have any questions, please contact this office at 202-622-3400. 

 
cc:  Associate Chief Counsel (General Legal Services) 
          Attn: Kirsten Witter    
 
 
 


