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subject: As a condition for issuing a certificate of discharge in a short sale situation, may the 

Service require that it be paid the sum that otherwise would be applied to junior real estate 
transfer taxes 
 
 
For the reasons discussed below, we conclude that where short sale conditions apply, 
the value of the Service’s tax lien interest in the subject property is zero.  Accordingly, 
the Service cannot require payment of the sum that otherwise would be applied to junior 
real estate transfer taxes as a condition of discharge.   
 

Background 
 
A short sale occurs when a lienholder agrees to accept less than the total amount owed 
as satisfaction for its lien claim.  For example:  Bank has a priority mortgage claim for 
$600,000.00.  Due to the significant decline in the property market, Bank agrees to a 
sale of the mortgaged property for $300,000.00.  Bank allows sale expenses of 
$10,000.00 to be paid from that $300,000.00, which includes $2,000.00 for real estate 
transfer taxes.  Thus, the Bank is agreeing to accept $290,000.00 in satisfaction of its 
original $600,000.00 mortgage.  The Service has a federal tax lien claim on the property 
that is second in line to the mortgage.   
 
An issue has come to our attention regarding conditioning the issuance of a certificate 
of discharge in the short sale scenario per IRM 5.12.3.14.3 (09-07-2006) upon payment 
of the sum that otherwise would be applied to junior real estate transfer taxes.  This IRM 
provision provides in relevant part as follows:     
 

Applications for Discharge Which Include Requests for Payment of Real Estate 
Transfer Tax.  …In cases where a filed notice of federal tax lien has perfected 
the interest of the United States in such property, the Service is asked to issue a 
certificate of discharge of federal tax lien to allow payment of the state’s claim at 
closing.  It is the Service’s position that such taxes have no priority status under 
I.R.C. § 6323(b)(6) against the filed notice of federal tax lien.  … Priority of the 
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federal tax lien is defined exclusively in I.R.C. § 6323.  Under no circumstances 
will a discharge of federal tax lien be issued for less than the full value of the 
Service’s claim on the equity in the subject property.  The transfer tax will not be 
accorded priority status or treated as an expense of sale.  Applications that 
include such provisions will be rejected. 

 
This IRM provision does not specifically provide for the short sale scenario.  Returning 
to the facts of the example, however, we understand that this provision has been 
construed in the short sale context to provide that, following satisfaction of the bank’s 
lien claim for $290,000.00, and allowing priority for $8,000.00 as ordinary expenses of 
sale, the $2,000.00 attributable to real estate transfer taxes becomes taxpayer equity 
reached by the federal tax lien.  Under this interpretation, the Service can condition 
discharge of the subject property from the federal tax lien upon payment by the taxpayer 
of the $2,000.00.  As discussed below, the Service may not condition discharge upon 
such payment.   
 

Discussion 
 
The authority of the Service to issue a certificate of discharge of property subject to the 
federal tax lien is found in I.R.C. § 6325(b).  The exercise of that authority is always 
within the discretion of the Service.  However, the Service will generally issue a 
certificate of discharge where its lien interest is otherwise satisfied, or where the interest 
of the United States in the property to be discharged has no value.  Among other 
conditions, the Service may issue a certificate of discharge upon receipt of an amount 
determined to equal the value of the interest of the United States in the property to be 
discharged (section 6325(b)(2)(A)) or at any time when the interest of the United States 
in such property is determined to have no value (section 6325(b)(2)(B)).  See also 
Treas. Reg. § 301.6325-1(b)(2).     
 
We disagree with the conclusion that the designation by the senior lienholder of some of 
its proceeds to be used to pay real estate transfer taxes in connection with short sales 
of real property somehow creates an equity interest in the property on the part of the 
taxpayer.  Rather, these are expenses that the senior lienholder agrees to carve out of 
its priority lien claim as a matter of business prudence in order to facilitate the sale.  
Because this does not create an equity interest on behalf of the taxpayer that is subject 
to the federal tax lien, the authority of the Service to issue a certificate of discharge is 
under section 6325(b)(2)(B), where the interest in the United States is valueless.  The 
Service has no authority under section 6325(b)(2)(B) to require payment of the sum that 
otherwise would be applied to junior real estate transfer taxes as a condition of 
discharge.  Because the interest of the United States is valueless, the result would be 
the same even if the senior lienholder was choosing to use a portion of its mortgage 
proceeds to pay a junior creditor of the taxpayer (such as payment of homeowner's 
association fees).  Note that, had the bank requested a discharge prior to sale of the 
property, discharge would clearly have been authorized under section 6325(b)(2)(B), 
assuming the taxpayer would be divested of all interests in the property.   



 
POSTN-134656-10 
 

3

The analysis of IRM 5.12.3.14.3 is based upon the assumption that, unlike in the short 
sale context, the interest of the United States in the subject property has some value, 
such that issuance of a certificate of discharge can be conditioned upon payment of that 
value, in accordance with section 6325(b)(2)(A).  The IRM provision is correct that the 
superpriority for certain types of real property taxes and special assessment liens under 
section 6323(b)(6) does not apply to real estate transfer taxes.  The concern about 
giving real estate transfer taxes improper priority over the federal tax lien is that 
proceeds that should otherwise be paid to the Service are being diverted to pay a junior 
lienholder, under the guise of being ordinary expenses of sale.  This analysis is 
inapplicable in the short sale scenario.  Where the bank’s senior claim is not fully 
satisfied and the Service’s lien interest is zero, none of the proceeds that the bank is 
allowing from its claim to be used to pay transfer taxes are otherwise payable to the 
Service, regardless of whether those funds are going to a junior creditor.      
 
In the non-short-sale situation, where the lien claim of the bank is fully paid, and the 
federal tax lien attaches to the surplus proceeds, the Service’s lien interest must be 
satisfied before it can be discharged from the property, in accordance with I.R.C.  
§ 6325(b)(2)(A).  Under these facts, we would agree that a junior creditor of the 
taxpayer (such as a homeowner's association) is not entitled to payment from these 
proceeds before the Service's lien interest is full paid.   
 
We will work with your office to revise IRM 5.12.3.14.3 to clarify its application in short 
sale situations.  If you have any further questions, please feel free to call Branch 4, 
Office of the Associate Chief Counsel (Procedure & Administration), at (202) 622-3630.   
 
cc: 
 
Judith M. Wall, Special Counsel (National Taxpayer Advocate Program) 
Deborah Stanley, Assistant Division Counsel (GL) (SBSE) 
Kenneth Hochman, Associate Area Counsel, SBSE, Ft. Lauderdale 
Francis Mucciolo, Associate Area Counsel, SBSE, Jacksonville 
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