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This memorandum responds to your request for assistance.  This advice may not be 
used or cited as precedent. 

ISSUE 

Whether the mailing of the claim disallowance letter commences the two-year period of 
limitation to file suit under IRC § 6532 if the letter fails to state that the taxpayer has two 
years to file suit.  

CONCLUSION 

Claim disallowance letters are valid and trigger the two-year limitation period for 
bringing suit even if they do not include language describing the statutory limitation 
period.  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
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FACTS 

When the Service disallows a claim for refund, it sends a letter, known as a Notice of 
Claim Disallowance, to the taxpayer explaining that disallowance.  IRC § 6402(l).  
Section 6532(a)(1) indicates that the mailing of the Notice of Claim Disallowance by 
certified or registered mail triggers the beginning of the two-year limitations period in 
which the taxpayer can bring a suit for refund.   
 
Although the Notice of Claim Disallowance letter sent by the Service generally contains 
a statement advising the taxpayer that the two-year period began on the date of the 
letter, the Service occasionally mails these letters without the paragraph notifying the 
taxpayer of the two-year period for filing suit.  Procedure and Administration was asked 
whether the failure to include a notification about the limitations period invalidates the 
Notice, and whether two-year period begins even without the language being included 
in the letter.  

LAW AND ANALYSIS 

IRM 21.5.3.4.6.1 specifically states that the letters providing notification of disallowance 
must include the right to file suit.  Additionally, the IRM specifies the Service should 
send the taxpayer letter 105C or 106C, respectively, for fully or partially disallowed 
claims.  The versions of those letters on the forms and pubs website include language 
regarding the two-year limitations period.   
 
The applicable sections of the Internal Revenue Code, and the interpreting regulations, 
however, do not expressly require the Service to include language about the right to file 
suit or the limitations period in the Notice.  Section 6402(l) simply instructs the Service 
to “provide the taxpayer with an explanation” when disallowing a claim for refund.  
Section 6532(a)(1) requires the Service to provide notification that a claim has been 
disallowed by certified or registered mail.  Section 6532(a)(1) states that the taxpayer 
may not bring any suit for recovery of a refund under section 7422(a) “after the 
expiration of 2 years from the date of mailing by certified mail or registered mail by the 
Secretary to the taxpayer of a notice of the disallowance of the part of the claim to which 
the suit or proceeding relates.”  IRC § 7422(a); see also Treas. Reg. 301.6532-
1(a)(2)(“[N]o suit or proceeding for the recovery of any internal revenue tax, penalty, or 
other sum may be brought after the expiration of 2 years from the date of mailing . . . by 
either registered or certified mail . . .  to a taxpayer of a notice of disallowance of the 
part of the claim to which the suit.”)  Neither the statute nor the regulations contain a 
mandate that the Notice of Claim Disallowance include a statement regarding the 
limitations period for filing suit. 
 
Many Courts have indicated that the notice must only provide actual notification that the 
disallowance has occurred.  Specifically, in Smith v. United States, the Fifth Circuit held 
that “the purpose of a notice of disallowance is to provide the taxpayer with official 
notification of the Commissioner’s adverse action.  So long as the taxpayer receives 
adequate notice of the Commissioner’s disallowance, no particular form of notice is 
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necessary to start the running of the period of limitations.”  Smith v. United States, 478 
F.2d 398 (5th Cir. 1973), citing, A.G. Reeves Steel Const. Co. v. Weiss, 119 F.2d 472 
(6th Cir.), cert. denied, 314 U.S. 677 (1941); see also Carter v. Farmers Underwriters 
Ass’n, 115 F.2d 302 (9th Cir. 1940) (holding that a letter that advised the taxpayer that 
the claim was rejected was sufficient to start the limitations period).  There was no 
express indication in Smith whether the 2 year language was included, but given the 
level of detail in that case, it is likely that it would have been noted if such language had 
been included. 
 
The District Court of the Eastern District of Louisiana, however, has held that the 
taxpayer "was entitled to receive, at some point, the requisite notice of full disallowance 
stating that the taxpayer had two years to file in federal court."  Tidewater, Inc. v United 
States, 2007-2 U.S.T.C. P50,755 (E.D. LA 2007).  That unreported decision, however, 
addressed a situation in which the taxpayer had actually never received any notification 
of a final disallowance.  Instead, the Service sent only a notice that indicated that the 
disallowance was proposed and that the actual disallowance would occur as of a future 
date.  As Tidewater is an unreported district court case, and the facts of that case can 
be distinguished from those at issue here, it is instructional more than precedential. 
 
As no controlling authority requires the Service to send the taxpayer a statement 
regarding the limitations period, the lack of such language does not invalidate a 
disallowance letter.  -----------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------   
 
This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views. 
 
Please call Danielle W. Pierce at (202) 622-4910 if you have any further questions. 
 
 
 
 


