
 

 

 
 

 

 

 

 
  

 
 

 

 

 

 

 

 

Office of Chief Counsel 

Internal Revenue Service 

memorandum 
CC:ITA:3&1 
POSTS-142487-10 

UILC: 451.08-00 

date: 	 June 01, 2011 

to: 	Peter Radjenovich 

Senior Program Analyst 

IRS:LB&I:PFTG 


from: 	Andrew M. Irving 
Senior Counsel, Branch 1 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax and Accounting) CC:ITA:1 

subject: Accrual of Telephone Excise Tax Refund Income 

This advice responds to your request for assistance. This advice may not be 
used or cited as precedent. 

ISSUE 

When should a business entity that uses an accrual method of accounting report 
income from a telephone excise tax refund? 

CONCLUSION 

Based on section 5(f) of Notice 2006-50, a business entity that uses an accrual 
method of accounting should report income from a telephone excise tax refund on the 
date the return making the request is filed. 

BACKGROUND 

In Notice 2006-50, 2006-1 C.B. 1141, amplified by Notice 2007-11, 2007-1 C.B. 
405, the Internal Revenue Service announced that it will follow the holdings of Am. 
Bankers Ins. Group v. United States, 408 F.3d 1328 (11th Cir. 2005); OfficeMax, Inc. v. 
United States, 428 F.3d 583 (6th Cir. 2005); Nat'l R.R. Passenger Corp. v. United 
States, 431 F.3d 374 (D.C. Cir. 2005); Fortis, Inc. v. United States, 447 F.3d 190 (2d 
Cir. 2006); and Reese Bros. v. United States, 447 F.3d 229 (3d Cir. 2006). These 
cases hold that a telephonic communication for which there is a toll charge that varies 
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with elapsed transmission time and not distance (time-only service) is not taxable toll 
telephone service as defined in § 4252(b)(1) of the Internal Revenue Code.  
Accordingly, taxpayers were no longer required to pay tax under § 4251 for nontaxable 
service, which the notice defines as bundled service and long distance service.  In 
addition, Notice 2006-50 notified taxpayers that they could request a refund of tax paid 
under § 4251 on nontaxable service that was billed to them during the period after 
February 28, 2003, and before August 1, 2006. 

Section 5(a)(2) of Notice 2006-50 provides that taxpayers may request a credit or 
refund of tax on nontaxable service that was billed after February 28, 2003, and before 
August 1, 2006, only on their 2006 federal income tax returns. See generally Cohen v. 
United States, 578 F.3d 1 (D.C. Cir. 2009), vacated by 599 F.3d 652 (2010); Publication 
510, Excise Taxes pp. 28-29 (Rev. April 2009).  

Section 5(d)(3) of Notice 2006-50 provides that any part of the credit or refund 
attributable to tax payments that were deducted as an ordinary and necessary business 
expense (including in the determination of unrelated business taxable income) must be 
included in income for the taxable year in which the refund is received or accrued to the 
extent that the tax payments reduced the amount of federal income tax (or unrelated 
business income tax) imposed. The Instructions for Form 8913 provide the following: 

You must report as interest income in the year received or accrued the part of 
your credit or refund attributable to interest, from line 15, column (e).  If you 
deducted any telephone excise tax paid, you also must include in gross income 
in the year received or accrued the smaller of the amount deducted or the rest of 
your credit or refund, from line 15, column (d), except to the extent the deduction 
did not reduce federal income tax. 

ANALYSIS  

Section 451(a) provides the general rule that the amount of any item of gross 
income shall be included in the gross income for the taxable year in which received by 
the taxpayer, unless, under the method of accounting used in computing taxable 
income, such amount is to be properly accounted for as of a different period.  Section 
1.451-1(a) provides that, under an accrual method of accounting, income is includible in 
gross income when all the events have occurred that fix the right to receive such 
income and the amount thereof can be determined with reasonable accuracy.   

Section 5(f) of Notice 2006-50 provides the following:  

Estimated tax effects. Although the credit or refund allowed  to a taxpayer under 
this notice will be requested on the taxpayer's income tax return, it is not a credit 
against tax for purposes of §§ 6654 and 6655. Accordingly, the taxpayer may 
not take the credit or refund into account in determining the amount of the 
required installments of estimated tax for 2006.  In determining the amount of 
the required installments of estimated tax for 2007, the income attributable 
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to the credit or refund is taken into account on the date the income is paid 
or credited in the case of a cash method taxpayer and on the date the 
return making the request is filed in the case of an accrual method 
taxpayer. 

(Emphasis added.) Based on section 5(f) of Notice 2006-50, a business entity that uses 
an accrual method of accounting should report income from a telephone excise tax 
refund on the date the return making the request is filed. 

Please call (202) 622-4950 if you have any questions. 


