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ISSUE

May the Whistleblower’s Office accept a Form 2848, Power of Attorney and Declaration 
of Representative, or other power of attorney that has been altered and/or modified 
such that the power of attorney does not comply with the established rules and 
regulations regarding powers of attorney when the practitioner represents a 
whistleblower.

CONCLUSION

No, the modifications to the Form 2848 are not operative and all such modified Forms 
2848 must be returned to the practitioners, who should be directed to submit Forms 
2848 and/or powers of attorney that fully comply with, and do not conflict with, Circular 
230, the Conference and Practice Requirements (sections 601.501 et seq.), Form 2848 
and the instructions to Form 2848.

BACKGROUND

It has come to our attention that practitioners representing whistleblowers have been 
submitting modified Forms 2848 or other powers of attorney that deviate from the 
language contained in Form 2848.  Examples of such unauthorized modifications 
include altering the Form 2848 to authorize the representative to receive and endorse 
reward payments, naming the representative as a joint claimant, and requiring the 
signatures of both the represented party and the representative in order to revoke the 
power of attorney.1
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ANALYSIS

The rules governing representation under the authority of a power of attorney apply to 
all offices of the Service in all matters under the jurisdiction of the Service and apply to 
all practice before the Service.  Conference and Practice Requirements, Statement of 
Procedural Rules, § 601.501(a).  Accordingly, representation of a whistleblower before 
the Whistleblower Office falls within the purview of these rules.

Each power of attorney must contain specific requirements in order to be respected by 
the Service.  Conference and Practice Requirements § 601.503 lists the requirements 
for a valid power of attorney as follows:

1. Name and mailing address of the taxpayer;
2. Identification number of the taxpayer (i.e., social security 

number and/or employer identification number);
3. Employee plan number (if applicable);
4. Name and mailing address of the recognized representative(s);
5. Description of the matter(s) for which representation is 

authorized, which, if applicable, must include:
a. The type of tax involved;
b. The Federal tax form number;
c. The specific year(s)/period(s) involved; and
d. In estate matters, the decedent’s date of death and

6. A clear expression of the taxpayer’s intention concerning the 
scope of authority granted to the recognized representative(s).

The Service will not accept any power of attorney that fails to include the above 
information.  Conference and Practice Requirements § 601.503(b)(3).

A written declaration by the representative must also be attached to the power of 
attorney.  Only recognized representatives may appear on behalf of another before the 
Service under a power of attorney.  Conference and Practice Requirements 
§ 601.504(a).  A recognized representative is an individual who is appointed as an 
attorney-in-fact under a power of attorney, a member of one of the categories described 
in Conference and Practice Requirements § 601.502(b),2 and who files a declaration of 
representation.
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   These categories are limited to individuals who: (1) are attorneys in good standing; (2) certified public 

accountants; (3) enrolled agents; (4) enrolled actuaries; (5) individuals who have obtained temporary 
recognition as an enrolled agent by the Director of OPR; (6) individuals who have a special relationship 
with the taxpayer as set forth in 31 CFR 10.7(a)(1)-(6); (7) an unenrolled return preparer who prepared 
the taxpayer’s return that is currently at issue; (8) any individual who, upon written authorization, is 
authorized by the Director of OPR to represent a taxpayer in a particular matter.  Conference and 
Practice Requirements § 601.502(b).
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A written declaration of representation must state the following:3

1. The representative is not currently under suspension or disbarment 
from practice before the Service or other practice of his profession by 
any other authority;

2. The representative is aware of the regulations contained in Treasury 
Department Circular No. 230 (31 CFR part 10), concerning the practice 
of attorneys, certified public accountants, enrolled agents, enrolled 
actuaries, and others;

3. The representative is authorized to represent the taxpayer(s) identified 
in the power of attorney; and

4. The representative is an individual described in Conference and 
Practice Requirements § 601.502(b).

If an individual is unable to make such representation, such individual may not practice 
before the Service.  Conference and Practice Requirements § 601.502(c).

The represented party must also have the unrestricted right to revoke the power of 
attorney.  See Conference and Practice Requirements § 601.505(a).  A power of 
attorney that requires the agreement of the representative and the represented party to 
revoke the power is not unrestricted and is unacceptable to the Service.  Additionally, 
any power of attorney that requires that an award be made jointly payable to the 
whistleblower and the practitioner as joint claimants is contrary to Conference and 
Practice Requirements § 601.505 because this modification is effectively a restriction on 
the ability of the whistleblower to change his representation without restriction.

In addition to the problems created under the Conference and Practice Requirements 
when a representative is named as joint claimant, there are also problems under the 
Model Rules of Professional Conduct and the Anti-Assignment Act (31 USC § 3727).  
Model Rule 1.8 provides that a lawyer shall not acquire a proprietary interest in the 
cause of action the lawyer is conducting for a client.  The only exceptions to this rule are 
that a lawyer may acquire a lien authorized by law to secure the lawyer’s fee or 
expenses and the lawyer may contract with the client for a reasonable contingent fee in 
a civil case.

Although the practitioner may add his name to the claim to provide him with some 
security regarding payment of his fee, a joint claimant has a proprietary interest in the 
cause of action that is not a lien or a contract for a contingent fee.  Many lawyers are 
admitted to state bars that do not incorporate this rule from the model rules, but 
encouraging the representation described does not serve our interest.
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   On Form 2848, this declaration is found in Part II.
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The federal Anti-Assignment Act broadly prohibits transfers of contracts involving the
United States and assignments of claims against the United States.  See 41 U.S.C. § 15 
(2000) and 31 U.S.C. § 3727 (2000).  The Supreme Court has summarized one 
purpose of the Act as preventing the possible multiple payments of claims, making 
unnecessary the investigation of alleged assignments, and enabling the government to 
deal only with the original claimant.  See United States v. Aetna Casualty & Surety Co., 
338 U.S. 366, 373 (1949), citing Spofford v. Kirk, 97 U.S. 484, 490 (1878).

Under the Act, a transfer or assignment of any part of a claim against the United States 
or of an interest in a claim, or the authorization to receive payment for any part of a 
claim, may be made only after a claim is allowed, the amount of the claim is decided, 
and a warrant for payment of the claim has been issued.  See 31 U.S.C. § 3727(b).  The 
Act applies broadly and generally prohibits all voluntary assignments.  See United 
States v. Dow, 357 U.S. 17 (1958).  The Act applies to tax refund claims authorized 
under section 6402 and, in our view, likewise applies to whistleblower claims that are 
submitted by eligible individuals and satisfy the requirements of section 7623 and Notice 
2008-4, 2008-2 I.R.B. 253.

Under a plain reading of the Act, any assignment made before the Service had allowed 
a claim, decided on the amount of the claim, and ordered the payment of the claim is 
not effective.  Accordingly, the Service is statutorily prohibited from honoring any 
assignment made during this period, including by recognizing the assignment for 
purposes of paying an award to a third-party assignee.4

Nothing in section 7623 alters this result.  Section 7623 does not refer to, or create 
rights in, third parties to a whistleblower claim, other than to provide that whistleblowers 
may be represented by counsel.  Section 7623 does not specifically authorize claim 
assignments, require the Service to investigate the existence of alleged assignments, or 
authorize the Service to recognize a third-party arrangement and, thus, does not 
independently authorize the Service to honor an assignment for purposes of paying an 
award.

In conclusion, in order for the Whistleblower Office to accept a power of attorney, it must 
comport with the above requirements and may not contain modifications to the contrary.  
Otherwise, the Whistleblower Office runs the risk of acting contrary to established 
Service procedures and guidelines.  The Service has an interest in promoting 
professional, competent and quality representation by those who practice before the 
agency and the Form 2848 was designed with these interests in mind.
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   This memorandum does not address the legal effects of an assignment on the parties to the 

assignment.
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