
Joint Board Regulations – FAQ 
 

I. QUESTIONS RELATED TO QUALIFYING PROGRAMS FOR CONTINUING 
PROFESSIONAL EDUCATION (CPE) CREDIT  

The Joint Board regulations outline a number of requirements for qualifying programs in 
general, and for formal programs in particular (see section 901.11(f)(2) of the Joint Board 
regulations).  

Q I-1. What types of topics would qualify for ethics credits?  

A I-1. In accordance with section 2 of the preamble to the Joint Board regulations, courses 
covering actuarial codes of conduct, actuarial responsibilities and actions discussed in 
section 901.20 of the regulations (standards of performance) qualify for ethics credit.  

Not all topics that qualify for “professionalism” credits under the qualification standards for 
certain professional actuarial organizations qualify for ethics credits. A session covering 
Actuarial Standards of Practice (“ASOPs”) would not generally qualify for ethics credits, 
because many of the ASOPs deal with the technical aspects or the general process of the 
work and not the ethical considerations that arise in applying them.  

Examples of sessions that could count toward the ethics CPE requirement include sessions 
regarding ethical dilemmas (like conflicts of interest or biased advice), general business 
ethics (like dealing with errors and omissions), and standards of performance under Circular 
230 (but not discussions of qualification requirements, including PTIN requirements). 
Examples of sessions that would not count toward the ethics CPE requirement include 
sessions on the general process for selecting assumptions or calculating plan liabilities or 
contributions under the ASOPs.  

Q I-2. The previous regulations included a requirement that a qualifying program 
have at least 3 persons engaged in “substantive pension service” in attendance, 
along with an instructor qualified in the subject matter. The current regulations do 
not include this requirement in the general description of a qualifying program. Does 
this mean that an enrolled actuary may receive credit for participating in a session if 
no others are present?  

A I-2. The general rules for a qualifying program are intended to replace not only the typical 
continuing professional education sessions but also the self-study option under the prior 
regulations. As such, as long as the qualifying sponsor is satisfied that they can verify 
attendance/completion of the program, the sponsor can issue a certificate of completion. 
The presence of other pension professionals is required, however, for credit as a formal 
program.  

Q I-3. Can CPE credits be granted for listening to a taped program?  

A I-3. If the program meets the requirements for a qualifying program, credit can be granted 
to an individual who listens to the taped program as long as a qualifying sponsor is able to 
verify attendance/completion of the program.  
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Furthermore, if a group of at least 3 persons engaged in substantive pension practice 
listens to the tape together in the same physical location along with a qualified individual 
who serves as the instructor (who need not be in the same location), the session may 
qualify for credit as a formal program.  

II. QUESTIONS RELATED TO CERTIFICATES OF COMPLETION OF A QUALIFYING 
PROGRAM  

Q II-1. If individuals are listening to a live audiocast or webcast from a given location 
or multiple locations, can the person or group in charge of coordinating the session 
at that location or locations issue certificates or is the sponsor of the audiocast or 
webcast required to issue the certificates?  

A II-1. Only a qualifying sponsor recognized by the Joint Board can issue a certificate of 
completion under the Joint Board regulations. Such regulations require that the organization 
issuing the certificates take responsibility for verifying attendance, judging whether the 
program meets the requirements for credit, including whether the program is a formal 
program with respect to each individual, whether the program qualifies for core/non-core or 
ethics credits, etc.  

If the person or group in charge of coordinating the program for a given location or locations 
is a qualifying sponsor and if that person or group is willing to take responsibility for the 
recordkeeping, content, verification of attendance, etc., as the program sponsor for that 
session at the location(s), then the certificates can be issued locally as opposed to being 
issued by the sponsor of the webcast or audiocast itself.  

However, if the local group is not a qualifying sponsor, any certificates must be issued by 
the qualifying sponsor in charge  of the audiocast or webcast. In issuing such certificates, 
the qualifying sponsor may rely on a signed written statement verifying attendance along 
with the list of attendees at that location or locations provided after the session by the 
person or group in charge of coordinating the session at those location(s). In order to rely 
on the written statement, the qualifying sponsor must ensure that the local group is aware of 
the Board’s attendance verification requirements. One way the qualifying sponsor can 
inform the local group of the attendance verification requirements is to provide the person or 
group coordinating the session for the local group a copy of relevant guidance (for example, 
this FAQ II-1 and the following FAQ II-2). The qualifying sponsor may not rely on the written 
statement if the qualifying sponsor knows or has reason to know that the local group did not 
verify attendance or if the person in charge of coordinating the session for the group did not 
sign the statement.   

An example of a written statement provided after the session to the qualifying sponsor by 
the person in charge of coordinating the session for a group is, “I (name of registered 
person) understand and complied with the Joint Board’s requirements to verify attendance 
at the session entitled (name of session) sponsored by (name of qualifying sponsor). I 
confirm that in accordance with those requirements, the following individuals attended the 
above-referenced session on [DATE]: (list of names).” 

In addition to the traditional mailed “wet” signature, qualifying sponsors may accept scanned 
or photographed signatures sent electronically and digital signatures that use encryption 
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techniques. If an individual in charge of confirming the list of attendees is unable to submit a 
signature this way, he or she may use email or text messaging, with or without attachments, 
to transmit the signed written statement and attendee listing so long as the following is 
established: 

1. The qualifying sponsor gives the signer the option of signing on paper and 
sending via postal mail; 

2. The respective parties either express or imply their consent to do business 
electronically; and 

3. The signer’s authenticity is verified independently through the presence of a valid 
email trail, mobile phone number, IP address, or two-step verification.   

The qualifying sponsor must maintain the written statement, the list of attendees, records of 
the transaction, and the electronic signatures with its records for the session for a period of 
six years following the end of the sponsor enrollment cycle in which the program was held. 

Note that if at least three persons engaged in “substantive pension service” physically 
attended the session at a single location, have access to the instructor for the session for 
questions, and the session otherwise meets the requirements for a formal program, the 
program qualifies as a formal program for participants at the location, even if the instructor 
is at another location. 

Q II-2. How can the qualifying sponsor of a webcast or other distance-learning 
session verify attendance at remote locations? In particular, how can the sponsor 
verify that at least three persons engaged in substantive pension service attended 
the program in the same physical location, so that the sponsor can issue a certificate 
showing formal credit?  

A II-2. Qualifying sponsors are responsible for verifying attendance and must take 
reasonable steps to satisfy themselves that an individual completed the program and (if 
applicable) qualifies for formal credit. For example, the qualifying sponsor could verify 
attendance by checking telephone or computer logs to verify that an individual was 
connected to the session for the entire time, could periodically require a response from 
attendees to ensure that they are listening to the session, or implement some other 
reasonable method for verifying attendance. For example, a qualifying sponsor may use 
sign-up sheets at the remote locations and identify a responsible person who is accountable 
for confirming the names of those who were in attendance for the entire session. The 
qualifying sponsor should maintain a copy of the documentation of attendance for its 
records.  

Note that it is possible that the qualifying sponsor may inadvertently issue an invalid 
certificate of completion to someone who did not actually attend the entire session even 
though reasonable methods are applied to verify attendance. For example, if a person calls 
in to an audiocast but is called away from the phone (while it is still connected), a phone log 
would show that the individual attended the entire session when in fact he/she did not. In 
that case, it is the individual’s responsibility to comply with the standards of performance 
and only claim credits that he/she actually earned when applying for renewal of enrollment.  
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Q II-3. Would it be considered reasonable for a qualifying sponsor to allow 
individuals to go directly to the sponsor’s website and request a certificate for a 
given program?  

A II-3. Not unless the qualifying sponsor has some way of verifying that the individual 
actually attended the session. The Joint Board has serious concerns about someone being 
able to click on a website and request a certificate and encourages qualifying sponsors to 
implement appropriate checks and controls that are needed to verify that the individual 
actually attended the entire session. Qualifying sponsors that do not implement such checks 
and controls are in danger of losing their status as qualifying sponsors.  

Q II-4. The Joint Board regulations specify information that must be reported on 
certificates of completion and instruction, including the “location of the program” 
(see section 901.11(f)(2)(iv)(C)). For a program attended by participants in many 
different locations, is it necessary to report the location for each individual on his or 
her certificate?  

A II-4. The Joint Board intends to use the location information when verifying that the 
program meets the requirements for formal program credit with respect to the individual. 
However, the Joint Board recognizes that entering the information on individual certificates 
of completion can be burdensome. Therefore, the Joint Board will accept certificates that 
state that the location is on file, as long as the qualifying sponsor maintains records showing 
the location where each individual attended the program (such as original sign-in sheets) 
and produces those records upon the request of the Joint Board.  

III. QUESTIONS RELATED TO CONTINUING PROFESSIONAL EDUCATION (CPE) 
CREDITS  

Q III-1. Under section 901.11 of the Joint Board regulations, CPE credits cannot be 
granted for a session unless it is at least 50 minutes long. Is it permitted to split the 
credit for a given session between different types of credits -- for example, between 
core/non-core, or between ethics credits and other types of credits?  

A III-1. Yes. For example, if a 50-minute session consists of 25 minutes of discussion on 
topics that would qualify for ethics credit under the Joint Board regulations and 25 minutes 
covering non-core topics, attendees can receive ½ hour of ethics credit and ½ hour of 
noncore credit. The Joint Board has not set a minimum number of minutes for credit for a 
topic within a session, but notes that a topic cannot be meaningfully covered in a very short 
time period. Accordingly, the Joint Board will expect qualifying sponsors to be reasonable 
when splitting a session into different types of CPE credits, and will review any such 
allocation upon audit based on facts and circumstances.  

Q III-2. Section 901.11(g)(2)(ii) of the regulations limits the number of credits an 
individual can claim as an instructor to 50% of the required credits. If an individual 
has already reached this limit, can he/she claim any CPE credits for additional 
sessions for which he/she is an instructor?  

A III-2. Yes. The instructor may claim the credit for actual time spent attending a qualifying 
program as long as he/she meets the requirements that would apply to anyone attending 
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the session (including restrictions on credits for sessions repeating the same material for 
which the individual has already claimed credit).  

Q III-3. Section 901.11(g)(2)(iv) of the regulations states that credit as an instructor 
will not be awarded to those who are not required to prepare “substantive subject 
matter” for their portion of the program. Does that mean the instructor must 
personally prepare an outline or other written course material in order to qualify for 
the additional credits?  

Q III-3. No. The Joint Board recognizes that a substantial amount of time may be required to 
adequately prepare for a session even if the individual is not directly responsible for 
preparing the written outline or other course materials used for the session. However, CPE 
credits are intended to be granted when an individual’s knowledge is enhanced -- so if an 
individual is presenting a topic with which he/she is already so familiar that he/she does not 
need to do any preparation, or if the individual’s role in the session does not involve being 
prepared to present substantive subject matter (such as a moderator who is not responsible 
for presenting subject matter), no additional CPE credits should be awarded.  

IV. QUESTIONS RELATED TO INITIAL ENROLLMENT  

[Reserved] 

V. QUESTIONS RELATED TO STANDARDS OF PERFORMANCE  

Q V-1. The Joint Board regulations state that an enrolled actuary may perform 
actuarial services for a client even if there is a conflict of interest, as long as "each 
affected client waives the conflict of interest and gives informed consent at the time 
the existence of the conflict of interest is known by the enrolled actuary" (see section 
901.20(d)(2)(iii)). Is it permissible for an enrolled actuary to include a provision in the 
initial engagement letter that allows the client to prospectively waive any potential 
conflicts of interest?  

A V-1. No. The regulations require that the affected client give informed consent. A client 
cannot give this consent unless they understand the situation giving rise to the conflict. A 
blanket waiver that addresses conflicts that have not yet arisen cannot be informed consent.  

Q V-2. In some circumstances, the mere disclosure of the conflict of interest can 
violate confidentiality agreements. How does the actuary obtain informed consent in 
these situations?  

A V-2. If the actuary cannot avoid a situation in which disclosing the conflict to one client 
violates the confidentiality of another client, the actuary cannot obtain informed consent. If 
this is the case, the actuary will have to decline to perform actuarial services for at least one 
of the affected clients involved, without disclosing the particular situation involved.  
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